Festival v Ostravě oslavuje kameramanskou práci

Ostrava - Režiséři Věra Chytilová, Jan Kačer, Olga Špátová nebo Radovan Lipus patří k hostům nového ostravského festivalu Kamera Oko. Jediná přehlídka v Česku zaměřená na kameramanskou tvorbu představuje českou filmovou klasiku, televizní dokumenty i hollywoodské komerční tituly. Koná se v rámci kandidatury Ostravy na titul Evropské hlavní město kultury 2015. Až do 4. října se bude hrát nejen v kinosálech, ale i na místech, kde se filmy nikdy nepromítaly.

V mnoha jiných evropských zemích patří festivaly zaměřené na kameramanskou tvorbu k běžným událostem - známé jsou například festivaly v polské Lodži, v Madridu nebo v Makedonii. V Česku taková akce zatím chyběla. „Česká republika má přitom velice slavnou kameramanskou minulost,“ připomíná programový ředitel přehlídky Jakub Felcman.

Festival připomene divácky i umělecky nejoceňovanější díla zástupců české kameramanské školy, soutěžní přehlídku tvorby nastupující české kameramanské generace a rozměrnou sekci filmů souvisejících fakticky i tematicky s městem Ostrava a jeho nejznámějšími specifiky. Projekce v kinosálech doplňují promítání v klubech, v plenéru, ve veřejné zástavbě a na fasády domů, promítat se bude například v dole Michal či ve Vítkovicích. Více o programu zde.

„Když jsme sem přijeli, jako rozmazlená ´Pražátka´, mysleli jsme si, že se na nás všichni pohrnou. A trvalo dlouho, než na naše divadlo začali lidé chodit,“ vzpomíná herec a režisér Jan Kačer. I festival podle něj musí projevit úsilí, aby ho diváci vzali na vědomí.

Organizátoři se záměrně vyhnuli ostravskému multikinu. Tvrdí, že akce by se tam ztratila a do prostoru, který je určen především pro komerční snímky, se takový festival nehodí. Rozpočet letošního ročníku je milion a půl korun. Podle Jakuba Felcmana trvá festivalu pět let, než si vybuduje renomé; u pátého ročníku by už rád pracoval s rozpočtem deset milionů korun.

Reportáž Heleny Dohnalové (zdroj: ČT24)