Jeden herec stačí

Cheb - Jubilejní 15. ročník festivalu Divadlo jednoho herce, přezdívaný přehlídka osamělých herců, byl zahájen 1. října. Jako první se publiku představily ženy. Nejdříve to byla Jana Kabešová-Vojtková z libereckého divadla F. X. Šaldy ve hře Jašek. Poté o přízeň publika usilovala s představením Dybbuk ruská herečka Irina Andrejevová ze souboru Teatr Novogo Fronta. Festival pak uvede do neděle ještě 11 inscenací.

Festival představí reprezentativní průřez domácí tvorbou v daném žánru. Připraveny jsou tradičněji pojaté inscenace postavené na působivých hereckých výkonech, ale i moderní pantomima, interaktivní divadlo, autorské divadlo či taneční sóla. V jeho dramaturgii nastala řada změn. Termín festivalu se ze září posunul na počátek října, což má zlepšit návštěvnost. Rozšířila se také zahraniční sekce, jíž patří třetina programu. Zahraniční hosté budou hrát v mateřské řeči, k dispozici je titulkovací zařízení.

Hrát se bude na scéně Západočeského divadla, a to hned v několikeré úpravě. Buď v celém sále nebo i za oponou s elevací na scéně, což diváky vtáhne více do děje představení. Využita bude rovněž klubová scéna divadelního Studia D. Herci i publikum se opět podívají do františkánského kostela a letos poprvé se představení uskuteční také na chebských hradbách v restauraci Na Šancích. „Kromě inscenací je opět nachystán seminář pro účastníky festivalu i diváky a společenská setkání,“ informovala dramaturgyně festivalu Marta Ljubková.

Herec Vojta Švejda v představení Albert se bojí
Zdroj: ČT24