Ostravě zazpívá Paata Burchuladze, druhý Šaljapin

Ostrava – Janáčkova filharmonie Ostrava doprovázela za dobu své působnosti mnoho umělců zvučeného jména. Dnes večer, šest dní před zahajovacím koncertem své 56. sezony, doprovodí v ostravském Domě kultury gruzínskou operní hvězdu Paatu Burchuladzeho. Burchuladze patří ke špičkám současné opery, o čem nejlépe svědčí slova dirigenta Herberta von Karajana, který ho označil za druhého Šaljapina.

Legendu ruské opery Šaljapina i Burchuladzeho spojuje impozantní bas a neuvěřitelný rozsah. Svět si získali především jedinečným provedením svých partů v ruských operách. „Burchuladze je univerzální zpěvák. Nejraději zpívá Borise Godunova, s nímž prošel celý svět, ale stejně tak zpívá Verdiho a skladby jiných italských mistrů i jazzové standardy,“ prozradil ředitel Janáčkovy filharmonie Peter Krajniak.

Repertoár dnešního večera bude podobně pestrý – vedle árií z oper Verdiho, Čajkovského a Prokofjeva zahraje host koncertu, klavírista Pavel Kašpar, Gershwinovu Rapsodii v modrém. V Burchuladzeho podání zazní dokonce muzikálová píseň Old Man River. Song z dílny Oscara Hammersteina a Jeroma Kerna je považován za americkou klasiku, původně napsanou pro Paula Robesona. Interpretovali ho také Bing Crosby, Frank Sinatra nebo Beach Boys.

Reportáž Kristiny Kačmarské (zdroj: ČT24)

„Program je velmi zajímavý a zvláštní. Italské opery jsou obvyklou součástí mého repertoáru, ale Gershwina a americkou píseň o Mississippi budu zpívat úplně poprvé,“ přiznal Burchuladze. Rastislav Štúr, šéfdirigent Slovenského národního divadla, který bude tentokrát řídit Janáčkovu filharmonii, nepochybuje, že Burchuladze si poradí se všemi žánry: „Je to člověk, který zpíval s největšími dirigenty na světě, v největších sálech. Z jeho přístupu je cítit, že ví, jak to má být.“

Nejlepší Boris

Paata Burchuladze se narodil v gruzínském hlavním městě Tbilisi v roce 1955. Zpěv začal studovat ve svém rodišti u Olimpi Khelashvili. „Moji rodiče rozhodli za mě, že budu zpěvákem, já jím nechtěl být. Ale když jsem pak zpíval svou první roli Mefistofela a po prvních taktech se ozval velký potlesk, řekl jsem si, že to vůbec není špatné,“ zavzpomínal na začátek své pěvecké dráhy Burchuladze. Mezi hvězdy operního světa vkročil definitivně debutem  v londýnské Královské opeře v Aidě po boku Katii Ricciarelli a Luciana Pavarottiho. Od té doby dobyl všechny přední operní scény po celém světě.

K Burchuladzeho „majstrštykům“ patří především part Borise Godunova. Jeho první velké vystoupení v této roli přišlo při otevření sezóny 1990/91 v Metropolitní opeře v New Yorku. Od té doby se stal vyhledávaným pěvcem všech operních domů přímo pro tuto roli a kritika jej uznává jako jednoho z „nejlepších Borisů“ všech dob.

  • Paata Burchuladze (Attila) zdroj: www.burchuladze.net http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1150/114976.jpg
  • Paata Burchuladze (Boris Godunov) zdroj: www.burchuladze.net http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1150/114974.jpg