Kožená získala dalšího „hudebního Oscara“ - za Juliettu

Londýn - Prestižní cenu britského časopisu Gramophone v kategorii recitál získali mezzosopranistka Magdalena Kožená, dirigent Charles Mackerras a Česká filharmonie. Ocenění, které je hudební obdobou filmových Oscarů, dostali za nahrávku koncertu Tři fragmenty z opery Bohuslava Martinů Julietta. Kožená již ocenění Gramophone získala před pěti lety v hlavní kategorii Umělec roku, předtím v roce 2001 ve vokální kategorii za nahrávku, kterou natočila pro firmu Deutsche Grammophon společně s pianistou Grahamem Johnsonem.

Do roku 2008 byla známa pouze kompletní opera Julietta, která se uváděla většinou s českým libretem. Tři fragmenty ve francouzském jazyce jejich autor původně zamýšlel jako zhuštěnou verzi celé opery pro rozhlasové vysílání. Světovou premiéru měli Tři fragmenty loni v Rudolfinu, odtamtud pochází oceněná nahrávka.

Mezzosopranistka Magdalena Kožená se zhostila role pro soprán. „Byla jsem trochu skeptická, myslela jsem si, že to pro mě není. Potom jsem se podívala do not a zjistila jsem, že tam toho Julietta ve vysoké poloze moc nemá a pustila jsem se do toho. Jsem ráda, že jsem takovou příležitost dostala,“ říká pěvkyně. „Do hlasu dovede dát to, co mnohý jiný nedovede, byť není sopranistka,“ říká hudební publicista Petr Veber. V roli Michela byl Kožené partnerem australský tenorista Steve Davislim. Na provedení se podíleli také pěvci Frédéric Goncalves, Michéle Lagrangeová a Nicolas Testé.

Reportáž Petry Schubertové, rozhovor s Petrem Veberem (zdroj: ČT24)

Opera Julietta zaujímá v tvorbě Martinů mimořádné místo; autorovi na ní záleželo zřejmě více než na jakémkoli jiném z jeho více než 300 děl. Premiéru měla 16. března 1938 v Národním divadle v Praze. Martinů vytvořil několik skladatelských návrhů k této opeře, toužil ji uplatnit i při koncertech.

Britské Gramophone Awards už 33 let udělují kritici píšící pro britský časopis Gramophone. Ten vychází od roku 1923 a každý měsíc přináší recenze, rozhovory, portréty a články o nejnovějších trendech ve vývoji audiovizuální techniky. Ze stovek nahrávek, vydaných vždy v období mezi 1. červnem a 31. květnem, vybírají porotci pro každou z kategorii šest nejlepších. Jejich jména časopis zveřejní v září a v říjnu nominace ještě zúží na tři nejžhavější favority. Z vítězných snímků v každé kategorii je vybrán absolutní vítěz, poctěný titulem Nahrávka roku. Udělovány jsou též další čestné tituly: Umělec roku, Cena za celoživotní dílo, Cena šéfredaktora, a dokonce i Cena nejlepšímu prodejci. Umělci přebírají sošky z rukou celebrit britského kulturního života na velkolepé galashow. Prestižní cenu zatím naposledy české těleso získalo před dvěma lety, a to Pavel Haas quartet za desku se skladbami Leoše Janáčka a Pavla Haase.

Album Tři fragmenty z opery Julietta
Zdroj: ČT24