Jaro na podzim: Designblok 2009

Praha - Novinky i klasiku českého a světového designu představí ode dneška jedenáctý ročník přehlídky Designblok. Do 11. října nabídne přes 200 prezentací, výstav a přehlídek, a to na 63 místech po celém území Prahy. Vedle studií v Holešovicích a Karlíně, muzeí, obchodů a showroomů přivítá zájemce o design i pavilon lemurů v pražské zoo. Na Designbloku se letos představí ze všech ročníků nejvíce českých výrobců a tématem letošního ročníku je jaro - ve smyslu obrození a renesance. Téma zvolili organizátoři s ohledem na to, že své „jaro“ zažívají čeští designéři, jejichž služeb stále více využívají tuzemští výrobci.

Makkink & Bey i lemuři

Návštěvníci tradičně naleznou na Designbloku ukázky nábytku, skla, porcelánu, šperků, hraček, módy, obuvi a dalších předmětů z dílen špičkových zahraničních a českých designérů a výrobců. Mezi účastníky přehlídky je 63 obchodů s designem, 24 módních návrhářů a 125 designérských studií, designérů, škol a institucí. Největší hvězdou letošního Designbloku je podle organizátorů konceptuálně laděné nizozemské studio Makkink & Bey, jejichž realizace zdobí řadu sbírek designu světových galerií i soukromých sběratelů.

Největší zajímavostí letošního Designbloku bude prezentace v pavilonu lemurů v pražské zoologické zahradě. Český designér Daniel Piršč zde za použití 3D projekce představí židle Vegetal firmy Vitra.

Podrobný program přehlídky zde.

Důležitou součástí Designbloku je projekt Mléčná dráha, který konfrontuje mladé evropské talenty. V Holešovicích se v jeho rámci představí oceňovaní absolventi londýnské Royal College of Art Shay Alkalay a Yael Merová. Do Prahy přiváží kolekci nábytků Pleated Pleat a kolekci objektů Grove. Dalším účastníkem je polské studio Kompott, jež v Praze představí nový projekt kolekce nábytku.

Vydáno pod