Týden Velkého říjnového čtení

Praha – Zhruba čtyři stovky knihoven po celé republice se zapojily do celostátní akce Týden knihoven – od 5. do 11. října. Připravena je bohatá nabídka programů – besedy se spisovateli, výstavy nebo pořady o knihách. Motto letošního týdne - Knihovna mého srdce - koresponduje s anketou Kniha mého srdce, ve které čeští čtenáři vybírají svou nejoblíbenější knihu. Při společné akci s názvem Velké říjnové čtení aneb TOP 12 budou knihovny propagovat dvanáct finálových knížek.

Knihovny se během týdenní akce snaží nalákat stávající i nové čtenáře různými způsoby, včetně prominutí dluhů za pozdní vrácení knih. Některé knihovny pořádají besedy se spisovateli, jiné chystají hudební program, burzy vyřazených knih, téměř třicet jich otevře nové prostory pro uživatele. Podrobný program akcí

K popularizaci knihoven a obecně knih a čtení má vést také fotografická soutěž, jejíž motto je shodné s mottem letošního týdne – Kniha mého srdce.

8. října udělí ministr kultury v Zrcadlové kapli Klementina dvě ceny Knihovna roku 2009 – jednu v kategorii základních knihoven a druhou za mimořádný informační počin. Soutěž má být podnětem pro přeměnu knihoven především v malých městech a obcích na moderní centra kulturního a společenského života.

Právě malé knihovny trápí ubývající počet čtenářů. Velkou konkurencí je pro ně internet a také velká města, kam dospělí dojíždějí za prací a děti do škol, takže využívají častěji služeb tamní knihovny.

Ty menší se proto snaží čtenáře nalákat na zajímavé služby. Například knihovna v Náchodě nově nabízí nové služby pro nemocné a seniory. Od počátku října jim vybrané knihy doručí až do bytu, služba je bezplatná.