Moravská galerie dokumentuje na webu rekonstrukci vzácné vily

Brno - Zvláštní rubriku s informacemi, dokumentací a fotografiemi z rekonstrukce vzácné Jurkovičovy vily v Brně naleznou zájemci na stránkách Moravské galerie v Brně - ta vilu nedávno koupila a zajišťuje její opravu. Po dokončení rekonstrukce za 35 milionů korun vznikne ve vile expozice a studijní centrum věnované dílu architekta Dušana Samo Jurkoviče.

V interiérech i na vnějším plášti budovy začaly truhlářské práce. Řemeslníci obnovují okenní rámy, dveře, dřevěné římsy a podhledy. Právě dřevo patří k hlavním stavebním materiálům vily. Mnoho zásahů museli dělníci provést ve sklepě a v základech vily.

Architekt Jurkovič (1868-1949) patří k nejvýznamnějším architektům, kteří v českých zemích působili na přelomu 19. a 20. století. Vilu v Brně-Žabovřeskách postavil v roce 1906 pro svou potřebu. Obýval ji však jen krátce. Poté v ní bydleli soukromí majitelé, kteří provedli řadu dílčích úprav. Většinu zásahů však lze napravit. Moravská galerie dům koupila v roce 2006 za 15 milionů korun. Stavba je cenná tím, jak spojuje secesi a další moderní směry s tradicí lidové architektury.

Vilu získala Moravská galerie v Brně do správy v roce 2006. Pod vedením architektonické kanceláře TRANSAT ARCHITEKTI zde následně proběhl stavebně-historický, stavebně-technický a sondážní stratigrafický průzkum. Kvůli plánované expozici ve vile už Moravská galerie v roce 2007 zakoupila 61 kusů nábytku z Jurkovičovy dílny. V květnu letošního roku byla předáním stavby zahájena celková rekonstrukce objektu, která probíhá za finanční podpory grantu z Norska poskytnutého prostřednictvím Norského finančního mechanismu. Termín dokončení obnovy domu a zahrady je stanoven na červen roku 2010.

Vydáno pod