Bílá nemoc jako akční drama

Nymburk - Bojové scény, laserové efekty a několik projekcí doprovází dramatizaci hry Karla Čapka Bílá nemoc v nymburském Hálkově divadle. Tvůrci očekávají, že současné pojetí díla z roku 1937 přivede do hlediště i mladé zájemce. Diváci se mohou těšit na syna Zdeňka Štěpánka, představitele Maršála v legendárním filmu z roku 1937. Premiéra hry bude dnes večer, do konce roku uvede soubor dílo ještě osmkrát.

Ve hře se objeví teroristická skupina, která se pomocí speciálního viru Morbus Tschengi snaží uchvátit moc. Tvůrci si kladou otázku, jak by postavy z Bílé nemoci reagovaly na nebezpečí terorismu. „Doktor Galén se k tomu staví jako pacifista, svůj lék nechce vydat, ale Maršál říká: Jedině potřít, zabít, zničit, zlikvidovat, okamžitě,“ prozrazuje režisér inscenace Adolf Toman. Autorem úpravy textu je Ladislav Langr.

Hra je plná akčních scén, v jedné z nich například z deseti metrů slaňují vojáci. Další zajímavostí je složení souboru - tvoří jej napůl ochotníci a napůl profesionálové. Hlavní roli Maršála hraje Martin Štěpánek. Jeho otec Zdeněk hrál stejnou postavu ve zfilmované verzi Čapkova dramatu. „Profíka to baví, přijde mezi absolutně jinou atmosféru a amatéři si z toho mohou tu a tam něco vzít,“ říká herec.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)