Vladimír Menšík bral humor vážně

Praha – Nedožité osmdesátiny jednoho z nejpopulárnějších českých herců Vladimíra Menšíka připomene Česká televize ve čtyřech pořadech vysílaných v měsíci říjnu. Jak jinak zavzpomínat na jeho excelentní herecké umění než úsměvem a humorem. Do srdcí diváků se zapsal především jako výjimečný komik, ačkoli se v průběhu své kariéry prosadil i jako představitel dramatických rolí. V loňském roce se v anketě České televize o nejoblíbenějšího herce umístil Menšík v pánské kategorii na prvním místě. Za sebou nechal i Vlastu Buriana, Rudolfa Hrušínského a Oldřicha Nového. Vladimír Menšík se narodil 9. října 1929 v Ivančicích a zemřel 29. května 1988 v Brně ve věku pouhých 58 let.

„Humor je vážná věc. Jakákoliv tvořivá práce se neobejde bez vnitřní pohody tvůrce. Radost a utrpení je možné v umění zúročit jen tehdy, když je do hloubky zažité. Schopnost uchovat si vnitřní pohodu spočívá v tom, najít věcem pravé místo v žebříčku hodnot a věnovat se podstatnému. Populární může být na čas i diletant, zatímco dobrý herec někdy zůstává na okraji diváckého i odborného zájmu. Lidovost je v pravdivosti a ani humor není humorem bez lidskosti a laskavosti.“ - Z knihy V. Menšíka Stromeček mého veselého života.

Menšík vystudoval JAMU. První angažmá získal ve Vesnickém divadle, pak nastoupil do D34, které založil a vedl Emil František Burian. Jeho divadelní kariéra však skončila, když se prosadil ve filmu a televizi. V Menšíkově filmografii se uvádí více než 140 televizních rolí, téměř 120 celovečerních filmů a nesčetné množství konferenciérských vystoupení, skečů a scének.

Česká televize připomene Vladimíra Menšíka v pořadech:

Středa 7. října, ČT1 od 21:00 - Příběhy slavných – Vladimír Menšík – Nespoutaný živel

Legendární herec v mnoha ukázkách a vzpomínkách dcery a syna, J. Bohdalové, S. Zázvorkové, V. Brodského, M. Horníčka, V. Jasného, L. Kostelky, F. Filipa, V. Vorlíčka a dalších. Režie R. Bílý. Repríza: ve čtvrtek 8. 10. na ČT2 od 10:30 hod.

Sobota 10. října, ČT1 od 21:20 - Nezničitelný Vladimír Menšík

Gejzíry vtipů, scének a písniček vynikající herecké legendy (2005). Dále účinkují: J. Bohdalová, K. Slunéčková, K. Augusta, L. Kostelka, W. Matuška, J. Lábus, J. Černý, M. Chladil, Y. Simonová a mnoho dalších. Připravili: M. Maršálková, J. Štěpánek, M. Veselý a A. Berková.

Pondělí 12. října, ČT1 od 10:15 - Zločin na poště

Vladimír Menšík v televizním přepisu povídky Karla Čapka (1980). Dále hrají: P. Zedníček, M. Steinmasslová, J. Preissová, O. Velen, O. Sklenčka, J. Abrhám, J. Hanzlík, V. Hlavatý a další. Scénář J. Dietl. Kamera J. Novotný. Režie J. Dudek.

Úterý 20. října, ČT2 od 20:00 - Ozvěny Zlatých šedesátýchSlaměný klobouk

Miloš Kopecký v bláznivé komedii o snědeném klobouku a potrhlé svatbě. Český film podle stejnojmenné frašky E. Labiche (1971). Dále hrají: I. Janžurová, V. Menšík, K. Fialová, P. Landovský, S. Zázvorková, J. Kemr a další. Scénář M. Macourek a O. Lipský. Kamera J. Kučera. Režie O. Lipský.

  • Vladimír Menšík autor: ČT, zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1158/115771.jpg
  • Ikarův pád autor: ČT, zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1073/107235.jpg
Vydáno pod