Lucie, Leeda a Kaplický

Praha - Dvě Lucie - módní návrhářky Lucie Trnková a Lucie Kutálková - tvoří módní značku Leeda. Jsou autorkami mimo jiné kolekce Dejavu, která vznikla ve spolupráci s architektem Janem Kaplickým pro rok 2008. „Život není černobílý. Má zlatozelenou barvu šampaňského s jahodou a hojící se modřiny. Paříž, varieté, diamanty, čaroděj ze země Oz, Alenka v říši divů…“, charakterizují Lucie kolekci. Svět módy Kaplického zlákal příležitostí „zabývat se formou, barevností a detailem“, všechny své nápady ale nestačil před nenadálou smrtí dotáhnout do konce. V realizaci nápadů pokračovala právě Leeda.

„Jan Kaplický nás oslovil, protože chtěl zrealizovat podle svého návrhu šaty pro Elišku Kaplicky,“ vzpomíná na začátek spolupráce s architektem, jehož jméno je víc než s módou spojováno s novou budovou Národní knihovny, Lucie Trnková. „Sám říkal, že má ještě další návrhy, například plavek, ale nikdo mu s nimi není schopný pomoci a respektovat jeho představu,“ pokračuje Trnková.

Odezvu pro svou „novou profesi“ našel u Leedy, sám říkal, že spolupráce vznikla „při jednom kafi“. Vzájemná domluva a ladění představ podle návrhářek fungovala bez problémů. „Když jsme viděli, že něco nejde, dohodli jsme se, že v návrhu něco změníme, aby nevznikla jen věc, která je hezká na přehlídce, ale méně použitelná pro běžné nošení,“ potvrzuje Lucie Kutálková.

Rozhovor s Lucií Trnkovou a Lucií Kutálkovou (zdroj: ČT24)

Po Kaplického smrti Leeda kolekci Dejavu stáhla z prodeje. „V den, kdy jsme se dozvěděly, že zemřel, jsme nebyly schopné rychle reagovat. Druhý den jsme se ale rozhodly, že šaty stáhneme, začaly k nám chodit lovkyně, které kousky z kolekce chtěly jen proto, že Kaplického úmrtím nabyly na ceně. Prostě hyenismus,“ vysvětluje Trnková.

Návrhy, které se nepodařilo společně s Kaplickým zrealizovat, ale byly už rozpracované, se rozhodly dotáhnout do konce. Jde zhruba o deset modelů.

Z kolekce Leeda Dejavu a Leeda Kaplický:

Vydáno pod