Bulhaři Černému Entropu neodpustili

Plovdiv/Praha – Ve druhém největším bulharském městě Plovdivu by se měla v sobotu otevřít výstava o evropském umění dvacet let po pádu železné opony. Součástí rozsáhlého projektu měla být i prezentace Davida Černého, který se údajně chystal vystavit černý hadr, kterým byla přikryta bulharská část plastiky Entropa. Proti Černého účasti ostře protestovala nacionalistická strana Ataka. Starosta města Plovdivu Slavčo Atanasov protesty vyslyšel a Černému zakázal vstup na pozemky města.

„Zakazuji tomuto muži vkročit na pozemky města Plovdiv, protože se nemůžu smířit s výsměchem Bulharsku,“ uvedl starosta Slavčo Atanasov v tiskovém prohlášení. „Není v Plovdivu vítaný. Bulharsko je země s hlubokou historií a jeho interpretace je ignorantská a absurdní,“ dodal Atanasov. Dále uvedl, že kurátor výstavy se může s českým umělcem klidně setkat na půdě nějakého soukromého zařízení. 

Entropa Davida Černého doprovázela část českého předsednictví v Evropské unii v atriu budovy Rady EU v Bruselu. V umělecké nadsázce na ní byly představeny jednotlivé země Evropské unie. Bulharsko Černý znázornil jako turecký záchod. Po protestech z bulharské strany tuto část zakryl černou látkou.

Entropa Davida Černého - prohlídka (zdroj: ČT24)

Černý však není jediný umělec, který některým Bulharům hýbá žlučí. V srpnu pravoslavná církev v Bulharsku vyzvala tamní obyvatele k bojkotu koncertu americké popové hvězdy Madonny, její vystoupení prý „hanobí křesťanské hodnoty“, protože se bude konat v den výročí stětí svatého Jana Křtitele. Toto prohlášení uvedl bulharský metropolita Nikolaj z oblasti Plovdiv ve vydání bulharského listu 24 časa.

Zakrývání Bulharska na Černého plastice Entropa
Zdroj: ČT24
Vydáno pod