Sigourney Weaverová: jméno jí dal Velký Gatsby, poté Vetřelec

New York - Americkou herečku Sigourney Weaverovou nejvíce proslavila role astronautky Ellen Ripleyové ve slavné sérii Vetřelec, která otevřela novou kapitolu v dějinách vědeckofantastického filmu. Herečka vysoká přes 180 centimetrů debutovala před kamerou až ve svých 28 letech. Od té doby získala dvě nominace na Oscara, pět na Zlatý glóbus, z nichž dvě proměnila, a pověst hvězdy, které se dalece vyhýbají skandály. Sigourney Weaverová se narodila 8. října 1949.

Vysoká dívka našla zalíbení v literatuře

Herečka se narodila v New Yorku jako Susan Alexandra Weaverová. Jejím otcem byl bývalý prezident televizní společnosti NBC Sylvester „Pat“ Weaver a matkou britská herečka Elizabeth Inglisová. V roce 1962 se rodina přestěhovala do San Franciska, poté do Connecticutu. Své jméno si ve čtrnácti letech změnila na Sigourney po jedné z vedlejších hrdinek slavného románu Francise Scotta Fitzgeralda Velký Gatsby - Sigourney Howardové. V kontaktu s vrstevníky zažívala často výsměch kvůli své výšce - ve 14 letech už měřila přes 170 centimetrů. „V mládí jsem měla těžké depky z toho, jak vypadám. Vytáhlé monstrum s pletí jako cár bílého papíru, velké oči a mrňavý nos,“ vzpomíná.

Po studiích na dívčích školách ukončila bakalářské studium anglické literatury na slavné Stanfordově univerzitě (v té době žila v domě umístěném ve stromě) a v roce 1974 úspěšně ukončila studium dramatického oboru na Yaleově univerzitě. Několik měsíců také strávila v jednom z izraelských kibuců.

Ripleyovou místo Fondové a Dunawayové 

Hrát začala nejprve v divadle a ve filmu debutovala, když se v roce mihla v komedii Woodyho Allena Annie Hallová (1977). Opravdový úspěch přišel záhy. V roce 1979 byl uveden do kin film Vetřelec režiséra Ridleyho Scotta a role astronautky Ellen Ripleyové zajistila Weaverové nesmrtelnost v dějinách filmu. Vetřelec byl teprve jejím třetím filmem a znamenal i předěl v sci-fi žánru. Scott ve svém filmu dokázal jako málokdo před ním bez přímé viditelnosti „zla“ navodit působivě atmosféru strachu a zla a film získal Oscara za zvláštní efekty. Roli Ripleyové odmítly například Jane Fondová nebo Faye Dunawayová. Ripleyová v podání Weaverové bojovala proti vetřelcům ještě ve třech pokračováních, se svou nominací na Oscara za nejlepší výkon v hlavní roli vyšla naprázdno.

Jako španělská královna, u níž nalezne podporu Kryštof Kolumbus, se objevila v historickém filmu Ridleyho Scotta 1492: Dobytí ráje a ženu, toužící po pomstě za své utrpení, přesvědčivě zahrála v dramatu Romana Polanského Smrt a dívka. Komediální vlohy ukázala ve dvoudílných Krotitelích duchů. 

Zlatý glóbus a nominaci na Oscara vynesla Weaverové také v roce 1988 role antropoložky Diany Fosseyové v dramatu Gorily v mlze. Role Fosseyové, která byla v roce 1985 za dosud nevyjasněných okolností zabita ve svém horském příbytku ve Rwandě, Weaverovou nadchla tak, že se začala zasazovat za záchranu ohrožených goril, a nyní je čestnou předsedkyní nadačního fondu pro záchranu goril nesoucího jméno Fosseyové.

Weaverová je hvězda první velikosti, skandály se jí ale vyhýbají. Ve 35 letech se provdala za divadelního režiséra Jamese „Jima“ Simpsona, v roce 1990 se jim narodila dcera Charlotte. Svůj věk si pochvaluje: „Každá mladá herečka dnes musí čelit obrovskému tlaku. Mediální pozornost se soustředí i na její soukromý život. Od určitého věku ale má člověk pokoj. Když je kolem vás rozruch, mohou z toho vzejít zajímavé nabídky, ale taky se z toho můžete zbláznit.“

Vydáno pod