Poeův Havran strašil v Ostravě

Ostrava - Raritní filmové adaptace jedné z nejslavnějších básní všech dob, Havrana Edgara Allana Poea, představila ostravská Minikino kavárna. Komponované večery věnované prokletému básníkovi, od jehož narození letos uplynulo 200 let, pořádá každý měsíc. Speciální filmovou nabídku tentokrát doplnila živá recitace herců Komorní scény Aréna.

Báseň Havran proslavila Edgara Allana Poea doslova ze dne na den. Zakladatel detektivního a hororového žánru, který se po celý svůj život potýkal s alkoholem, opiem, bídou a ztrátou svých milovaných, ovlivnil francouzskou i českou avantgardu a ve filmu patří jeho dílo dodnes k nejčastěji adaptovaným.

„Poe má ve svých povídkách velmi sugestivní vizuální záběry. Jsou tam úžasné sekvence, které jsou vyloženě filmové, plné barev, akce a napětí,“ vysvětluje filmový kritik a autor pořadu Martin Jiroušek.

Reportáž Kristiny Kačmarské (zdroj: ČT24)

Erudovaný komentář doplňovaly u nás dosud neviděné filmové lahůdky, například jedna z nejstarších adaptací Havrana z roku 1915. Vrcholem večera byla česká parodie Havran v panelovém domě, v níž Petra Nárožného netrápí ani tak sebetrznivé rozjímání, jako obyčejná nespavost.

„Každý film nese nejen poetiku originálu, ale i stigma své doby. Třeba filmy z 60. let, který vznikaly v USA, jsou psychedelické, žijí tou dobou. Ze Švankmajerova snímku Jáma, kyvadlo a naděje je zase cítit deprese,“ říká Jiroušek. Dalšího Poea se ostravští diváci dočkají 3. listopadu. Tentokrát bude večer věnovaný filmu Zánik domu Usherů za doprovodu živé hudby.

  • Havran autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1161/116023.jpg
  • Havran v panelovém domě autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1161/116031.jpg