Na srdce jsou Poděbrady, na duši je Český rozhlas

Poděbrady – V lázeňském městě byl komponovaným večerem s výstižným názvem „Na počátku prý bylo slovo“ zahájen letošní ročník mezinárodního festivalu rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio 2009. Z tohoto biblického motivu vyšla i celá výprava představení. Moderátor Aleš Cibulka se oblékl do bílého „božského“ obleku, stejně tak byli oblečeni i Jan Vondráček a členové Divadla v Dlouhé, kteří v představení účinkovali. Festival se koná od 6. do 8. října.

„Na pódium přišli diváky pozdravit pověřený výkonný ředitel Českého rozhlasu Josef Havel a starosta města Poděbrady Jozef Ďurčanský. Z úst Josefa Havla opět zazněl jeho oblíbený výrok “Na srdce jsou Poděbrady, na duši je Český rozhlas",“ popsala zahajovací ceremoniál Zuzana Foglarová z tiskového střediska festivalu.

V průběhu večera představil Aleš Cibulka zástupce jednotlivých porot, které jsou letos poprvé čtyři pro čtyři soutěžní kategorie. Na pódium přišli Jaro Rihák za kategorii „Dát kouzelné brýle, které ukážou bohatství barevných tónů“, Libor Vacek za kategorii „Co nikdo neví, jako by se nedělo“, Jefim Fištejn za kategorii „Pod nebem, kde už je 27 hvězd“ a Ervín Kukuczka za kategorii „Osudová čísla, nebo sou(hra) náhod?“.

Z historie festivalu

První festival původní české rozhlasové hry Prix Bohemia se konal v Kulturním domě ROH AZNP v Mladé Boleslavi ve dnech 7. - 11. června 1976 a zabýval se výhradně dramatickou tvorbou. Rok 1976 byl pro rozhlasovou hru de facto jubilejním, proto byl také festival zahájen právě tehdy. První dramatické dílo bylo totiž na vlnách rozhlasu odvysíláno přesně před padesáti lety (Přástky M. Kareše).

Cíl festivalu je ve statutu z roku 1976 definován zcela v duchu doby. Prix Bohemia by měla seznámit odborníky a zástupce širší veřejnosti s nejlepšími socialisticky orientovanými díly a měla by zahrnovat i tvorbu slovenskou a tvorbu z jiných socialistických zemí. Poslední předrevoluční festival původní české rozhlasové hry Prix Bohemia se ve své původní podobě konal ve dnech 11. - 15. září 1989 a uzavřel tak jednu kapitolu historie tohoto festivalu. Podle informací z tehdejšího tisku měla přehlídka rozhlasové tvorby nebývale pozitivní atmosféru.

Mezi lety 1989 a 1992 se nekonal žádný ročník. Festival byl obnoven v roce 1992, a to již pod novým názvem Prix Bohemia Radio. Dále se pak změnilo místo konání festivalu, za které bylo zvoleno lázeňské město Poděbrady. Festival je navíc od tohoto roku otevřen všem rozhlasovým žánrům, přičemž vyhlašované kategorie se každý rok mění. Od roku 1999 je pak koncipován jako soutěž mezinárodní.

Ze zahajovacího večera festivalu Prix Bohemia Radio 2009
Zdroj: Prix Bohemia Radio 2009/Martin Kutil