Chuck Prophet přivezl do Česka „mexickou“ novinku

Praha – Americký písničkář Chuck Prophet vystoupil se svou skupinou The Mission Express v úterý 6. října v pražské Akropoli. Potěšil tak ty, kdo mají rádi hudbu spřízněného Boba Dylana nebo Toma Pettyho. Na pódiu stojí drobný muž s kytarou od 80. let, nejprve jako člen kapely Green on Red, nyní jako jeden z nejosobitějších písničkářů. Do Prahy Prophet přivezl nové album Let Freedom Ring natočené v Mexiku.

Nové písně napsal Chuck prý na jeden zápřah během vlny letních veder v roce 2008 v San Francisku. Z přehrávače mu hráli Dwight Twilley, Iggy, Thin Lizzy a Knack. Vzniklé písně chtěl nahrát na inspirativním místě, a proto přemluvil pár spřízněných hudebníků pro cestu do Mexika.

„Nejeli jsme natáčet do Mexico City kvůli tomu, aby deska zněla mexicky. Chtěl jsem zachytit energii na ulicích, kterou cítíte, jakmile v tomto městě vystoupíte. Je to jako dívat se do budoucnosti. Mexico City vypadá tak, jak budou jednou vypadat americká města,“ vysvětlil Prophet.

Reportáž Petra Viziny (zdroj: ČT24)

Nahrávání v Mexiku prý bylo dobrodružné - mexická chřipka, výpadky elektřiny, zemětřesení a nahrávací technika z konce 50. let, vyjmenoval hudebník nástrahy, se kterými se potýkal.

Na hudební scéně se Chuck Prophet pohybuje od svých šestnácti. Za sebou má drogovou závislost i slávu. Jeho poslední deska je věnována svobodě. „Žijeme v úzkostné a drsné době. Svoboda je skvělá, ale zároveň taky hrozná věc. Zčásti kvůli ní došlo k tomu velkému světovému finančnímu průšvihu… Podle mě to znamenalo budíček pro spoustu lidí,“ uvedl k názvu alba.