Po sněhu a vodě natáčel Janák „tak trochu jiný středověk“

Praha – Režisér filmů Snowboarďáci a Rafťáci je podepsán pod novou dobrodružnou komedií pro celou rodinu Ať žijí rytíři. Příběh plný alchymie, rytířů a katapultů, humoru, nadsázky a romantiky diváky zavede do „tak trochu jiného středověku“. Ve snímku, jehož koproducentem je Česká televize, si lstivého padoucha zahrál Pavel Kříž, klaďase David Prachař, šéfa lupičů Maděj Hádek a odvážnou schovanku Tereza Voříšková. Na stejný námět odvysílá ČT příští rok i seriál.

„Téma mě zaujalo možná právě proto, že jde o zcela jiný žánr, než jakému jsem se doposud věnoval. Lákalo mě, že se jedná o něco v Čechách zatím nevyzkoušeného, co s sebou nese prvky, které mi jsou blízké – akce, dobrodružství, humor, láska a přátelství,“ vysvětlil Karel Janák, čím ho historický námět oslovil.

Na příběhu umístěném do středověku se mu také prý líbilo, že si mohl vyzkoušet věci, které by jinak v současném filmu šly jen stěží - honičky na koních, souboje či dobývání hradu. „Skutečné historické reálie ale nehledejte,“ upozorňuje diváky Janák, „je to jedna velká nadsázka.“

Vcelku poklidné soužití dvou sousedů – Martina z Vamberka a Albrechta z Krvenos – je narušeno nečekanou událostí. Martin, čestný a starostlivý otec pěti dětí, je obviněn z čarodějnictví a loupeživých výprav. Odjíždí proto na královský dvůr hájit svoji čest.

Tvrz nechává v rukou nejstaršího syna Petra a jeho sourozenců. Netuší, že udání je dílem závistivého, hrabivého a dokonale slizkého souseda Albrechta z Krvenos, který netouží po ničem jiném než se panství zmocnit…

Žánr dobrodužné komedie, navíc odehrávající se ve středověku, je v Čechách nepříliš vyzkoušený a představoval pro režiséra a scenáristu Karla Janáka velkou výzvu. „Výborné jsou výkony dětských herců, zvláštní pozornost si zaslouží Pavel Kříž v roli zákeřného padoucha. Věříme, že se nám podařilo navázat na úspěšnou tradici českých filmů pro děti a mládež a že náš film potěší nejen děti, ale i dospělé,“ doufá šéfdramaturgyně Centra tvorby pro děti a mládež ČT Kateřina Krejčí.

Autorem námětu je Boris Krištof, který prý inspiraci ke své tvorbě hledá v kruhu svých nejbližších. Ke snímku Ať žijí rytíři ho inspirovaly jeho vlastní děti. Podobně jako Karel Janák a Kateřina Krejčí věří, že příběh dokáže oslovit nejen děti, ale všechny, kteří mají rádi příběhy plné života a lidskosti. „Dobrodružná komedie je po celém světě jedním z nejoblíbenějších žánrů. V novodobé české kinematografii vzniká podobný film poprvé, zároveň čerpá z těch nejlepších tradic českého filmu pro děti a rodinu a navíc svým umístěním do středověku přináší něco zcela nového,“ tvrdí Krištof.

David Prachař o Martinovi: Moje postava má pět dětí, tedy stejný počet, jako mám ve skutečnosti i já. Musím ale přiznat, že lépe se mi hrají padouši než hodní taťkové, na dobrotě se toho nedá moc udělat navíc, spíš dost zkazit.

Pavel Kříž o Albrechtovi: Mě pořád obsazovali do kladných rolí. Tuto roli jsem přijal i jako výzvu, která mě jako herce může posunout dál. Od Karla to byl celkem odvážný krok, přece jen jsem za ty roky v jiné herecké škatulce. Jsem sám zvědav, jak tuhle změnu lidé přijmou. Snažil jsem se udělat svého zloducha přece jen trochu plasticky, aby to zlo nebylo pořád jen v jedné rovině.

Tereza Voříšková o Janě: Jana byla napsaná jako statečná, oddaná položena, hrdinka s těžkým osudem. Celá její postava mě zaujala. Nejvíc mě bavilo jezdit na koních a akční scény. Podobné jsme si s Janou právě v oblibě akčních scén. Celé natáčení jsem si připadala jako Xena.

Film Ať žijí rytíři se natáčel v Novohradských horách, Českém krasu, na Českolipsku, v Hlubočepech, na hradě Křivoklátě a tvrzi Cukenštejn. Herecké obsazení: David Prachař (Martin z Vamberka, klaďas a taťka, jak má být); Pavel Kříž (padouch Albrecht z Krvenos se „slizáckým škleboúsměvem“);

Dany Mesároš, Ivana Korálová, Štěpán Krtička, Jan Komínek, Andrea Žádníková (děti Martina z Vamberka); Tereza Voříšková (odvážná schovanka Jana); Jan Battěk (Adam); Matěj Hádek (šéf lupičů Ruprecht) a další.          V kinech od 8. října.

  • Ať žijí rytíři zdroj: Bontonfilm http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1163/116215.jpg
  • Ať žijí rytíři zdroj: Bontonfilm http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1163/116220.jpg
  • Ať žijí rytíři zdroj: Bontonfilm http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1162/116126.jpg
  • Ať žijí rytíři zdroj: Bontonfilm http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1163/116217.jpg
  • Jana (Tereza Voříšková) zdroj: Bontonfilm http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1163/116223.jpg
  • Z natáčení zdroj: Bontonfilm http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1163/116219.jpg