Čapkovy grafiky pod jednou obálkou

Praha - Největší dosavadní výstavu děl Josefa Čapka, která potrvá v Jízdárně Pražského hradu do 17. ledna příštího roku, provází vedle katalogu monografie věnovaná Čapkovým grafikám. Publikaci nazvanou Josef Čapek: Grafika sestavila Pavla Pečinková, rovněž kurátorka výstavy, nakladatelem je galerista Zdeněk Sklenář. Podle autorky nebylo účelem publikace objevit nová díla, ale vytvořit soupis dostupných děl; následovat by měl soupis maleb a kreseb.

„Čapek byl virtuózní ve všech oborech, největší ctižádost měl ale nejspíš v oblasti malby,“ říká Pečinková. Sehnat kompletní Čapkovo dílo je podle ní nemyslitelné, ani v právě vydané publikaci se nesnažila pátrat například po originálních otiscích umělcových ilustrací. Publikace je podle ní darem pro lidi, kteří Čapkovo dílo milují a ctí.

Grafický designér Alan Záruba se při tvorbě publikace snažil použít prostředky, které nezastíní tvorbu autora. „Čtyřikrát jsme ji předělávali, to je můj rekord,“ říká. Publikace si podle něj zachovala čapkovskou skromnost a její titulní stranu netvoří naleštěná barevná strana, ale decentní obal s velkým podílem ruční práce.

Rozhovor s P. Pečinkovou, A. Zárubou a Z. Sklenářem (zdroj: ČT24)

Výstava a publikace by podle autorů měly podnítit znovuobjevování díla Josefa Čapka - v Česku i ve světě. „Našel jsem ve grafikách momenty, které použiji ve své práci,“ říká Záruba. Publikace zatím existuje pouze ve třech exemplářích. Stejná galerie vydala katalog k výstavě, i ten se nese v čapkovském duchu - veselém a skromném.

Josef Čapek: Grafika
Zdroj: ČT24