Na pohřeb E. A. Poea přišel Baudelaire i Gomez Adams

Baltimore – Edgar Allan Poe zemřel sice před 160 lety, jeho pohřeb se ale uskutečnil teprve 11. října 2009. Více než tři stovky obdivovatelů amerického spisovatele, v čele s hercem Johnem Astinem, představitelem Gomeze ze seriálu Adamsova rodina (1964), se s ním přišly rozloučit do Baltimoru, kde Poe v roce 1849 za podivných okolností zemřel. Jeho narychlo uspořádaného pohřbu se tenkrát účastnilo sotva deset lidí.

„Znovu byl pohřben už jednou, v 70. letech 19. století. Jeho ostatky byly přeneseny ze zapadlé části hřbitova na čestnější místo vedle vchodu. I tehdy ale přišlo pouze deset lidí a jedinou veřejně známější osobností byl Walt Withman,“ prozradil Ladislav Čumba, který je odborníkem na dílo E. A. Poea.

Whitman nechyběl ani na nedělním pohřbu, který se v Baltimore konal 160 let od smrti amerického spisovatele. Poeovu památku přišel uctít také Charles Baudelaire nebo Alfred Hitchcock. Poeovi obdivovatelé, mnozí z nich právě v dobových kostýmech osobností, které spisovatel ovlivnil, se s ním rozloučili nejprve ve westminsterském kostele, poté byla rakev s Poeovou figurínou naložena na historický pohřební vůz tažený koňmi a průvod se vydal na hřbitov, kde je spisovatel pochován.

Iniciátorem akce bylo baltimorské muzeum. „Baltimore je jen jedno z deseti míst, kde Poe žil. Ale třeba v Bostonu nebo New Yorku se jeho odkazu věnují jen na akademických pracovištích, veřejnost zapojena není. V Baltimoru je Poe naopak jednou z největších kulturních atrakcí ve městě,“ uvedl Čumba.

Bizarní témata jako lákadlo pro čtenáře

Autor Havrana nebo Jámy a kyvadla se narodil 19. ledna 1809 v rodině kočovných herců. Otec rodinu opustil a matka zemřela, když byly Edgarovi dva roky. Později, kdy už se živil jako redaktor a literární kritik, žil Poe v Baltimore u své tety, s jejíž dcerou, svou třináctiletou sestřenicí Virginií, se oženil. Její smrt v roce 1847 prý inspirovala některá jeho díla. Zemřel dva roky po své manželce poté, co byl nalezen v bezvědomí na ulici v Baltimore.

Poe je dodnes ceněným a vyhledávaným spisovatelem. „Důvodů je víc. Je to první americký spisovatel, o němž můžeme říct, že založil tradici samostatné americké literatury. A je to autor, který předznamenal vývoj na zbytek 19. a 20. století,“ tvrdí Čumba.

Poe navíc většinu věcí psal s ohledem na čtenáře. „Vymýšlel si bizarní témata, aby zvednul prodej novin, ve kterých pracoval,“ pokračuje Čumba, „například jeho povídka o přeletu balonem nad Atlantickým oceánem zvýšila prodejnost novin na desetinásobek během jednoho dne.“

Životní příběh E. A. Poea se možná dočká i filmového zpracování. Materiál pro snímek prý už několik let shromažďuje Sylvester Stallone.

  • Pohřeb E. A. Poea autor: Steve Ruark, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1170/117000.jpg
  • E. A. Poe zdroj: www.skutecnost.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1171/117015.jpg
Vydáno pod