Geldof, zastánce referenda o Lisabonu, by si rád zazpíval v Praze

Praha - Evropská unie je skvělý projekt, nicméně politici nemohou její podobu rozvíjet, aniž by se o tom poradili s lidmi. Tak o Evropské unii smýšlí irský rockový zpěvák a aktivista Bob Geldof, který je hostem letošního Fora 2000, každoroční konference spolupořádané v Praze Václavem Havlem. Proslavily ho obří koncerty na pomoc hladovějící Africe. I do Prahy byl pozván, aby se vyjádřil k možnostem rozvojové pomoci. Ty jsou podle něho bez politické vůle velmi omezené.

Geldof je společně s dalším Irem, zpěvákem Bonem z kapely U2, přes čtvrt století symbolem pomoci Africe. „Chtějí, abych mluvil o dobročinnosti a jejím místě ve světě. Ještě nevím, co řeknu. Podle mě to není tak důležité téma. Hlavní změnu musejí udělat politici,“ řekl v rozhovoru pro ČT24. Jako rockový zpěvák se podle svých slov musí snažit o politiku drobných kroků, což mu není příjemné: „Chci, aby se věci děly hned.“ 

Koncert jako Life 8 jde organizovat jednou za generaci 

Bob Geldof podle svých slov v současnosti neplánuje další charitativní koncert hudebních hvězd, jako byly Live Aid v roce 1985 a Life 8 o dvacet let později. Takové koncerty jsou sice podle něj dobrým politickým lobby pro protlačení nějaké myšlenky, ovšem je možné je organizovat tak jednou za generaci. Nicméně o odstranění chudoby se podle svých slov snaží neustále. Současně tvoří muziku. „Teď jsem zrovna v polovině cesty k novému albu,“ zmínil. Konkrétní podrobnosti k nové kolekci ale nechtěl přiblížit. 

Za oběma charitativními koncerty stál právě zpěvák Geldof. V Life Aid se sbíraly peníze pro oběti hladomoru v Etiopii. V dalším projektu mu šlo nejen o charitu, ale i o tlak, který by přiměl vůdce nejvyspělejších zemí k systémovým změnám: nejen ke zvýšení pomoci Africe, ale i ke zrušení jejích dluhů a otevření trhů jejím produktům. „Nechceme vaše peníze, chceme váš hlas,“ bylo jedním z hesel Live 8.

Geldof volá po diskusi o podobě Evropy 

Irský zpěvák a aktivista se domnívá, že Evropská unie je skvělý projekt, ale politici a Brusel nemohou její podobu rozvíjet, aniž se o tom povede celoevropská debata a aniž o tom budou rozhodovat lidé. Podle něj je například škoda, že o Lisabonské reformní smlouvě EU hlasovali občané Irska jako jediní v Evropě v referendu. Geldof v tom vidí demokratický deficit EU, podle něj špičky EU mění strukturu sedmadvacítky bez ohledu na názory lidí. 

Bob Geldof

„Není demokratické nechat jen jednu zemi (Irsko) rozhodovat v referendu za celou Evropu,“ tvrdí Geldof s tím, že Lisabonská smlouva „je v pohodě“, ale o ni ve skutečnosti jde až v druhé řadě a míň, než to možná vypadá. 

„Kdyby se i Češi vyjadřovali v referendu, odstranilo by to problém vašeho prezidenta (Václava Klause). To je základ celého problému,“ uvedl Geldof.


Geldof se letos účastnil i schůzky hospodářsky nejsilnějších států světa G20. Vyzval ekonomické mocnosti, aby nezapomínaly na rozvojový svět a odstranily bariéry, které brání Africe a chudým zemím rozvíjet obchod se Západem. Anglická královna ho povýšila do rytířského stavu za léta trvající a umanutý tlak na politiky ve prospěch Afriky.

Od semdesátých let je členem punkové kapely Boomtown Rats a dodnes s ní koncertuje. „Nejvíc hrdý jsem byl na to, když se naše písnička poprvé dostala na špičku hitparády. Žil jsem v Dublinu, daleko od centra světa rokenrolu,“ vzpomíná.

„Hrál bych dneska radši v nějakém pražském baru. Ale nikdo mě nepozve. Ptají se mě leda na Afriku. Na to snad není potřeba Václav Havel, aby Bobu Geldofovi uspořádal koncert,“ uzavírá.