Nepropadejte panice, Stopařův průvodce po Galaxii pokračuje

Londýn – Třicet let poté, kdy se začal prodávat první díl Stopařova průvodce po Galaxii, vychází nové pokračování této netradiční sci-fi. Autor průvodce, Angličan Douglas Adams, se ale šestého pokračování pentalogie, označované jako trilogie v pěti dílech, nedožil. Pod knihou s názvem A ještě jedna věc je podepsán irský spisovatel Eoin Colfer.

„Douglas vždycky říkal, že nechce skončit pátým dílem. Myslím, že mu jeho závěr připadal příliš pesimistický,“ domnívá se Alex Clarke z britského vydavatelství Penguin Books, které pokračování vydalo.

Stopařův průvodce po Galaxii vznikl v roce 1978 jako rozhlasový seriál BBC. Po fantastickém úspěchu Adams připravil i knižní podobu. Rozletěla se po světě v 15 milionech výtisků. Kosmická parodie se pak dočkala i televizního, muzikálového a filmového zpracování. Celovečerního filmu podle své knihy se ale Adams nedožil. Zemřel v roce 2001, snímek byl do kin uveden o čtyři roky později.

Vychází šestý díl Stopařova průvodce po Galaxii (zdroj: ČT24)

Eoina Colfera oslovil s nabídkou na pokračování agent, který spravoval autorská práva k Adamsovým knihám. „Je to psané s láskou. Když si to přečtete, budete vědět, že ten chlápek, tedy já, je fanoušek Douglase Adamse,“ uvedl Colfer.