Trapný, směšný i pravdivý je svět podle Jindřicha Štreita

Brno - V Divadle Husa na provázku se dnes otevírá experimentálně pojatá výstava fotografií slavného fotografa Jindřicha Štreita. Dosud největší výstava pod názvem Svět podle Štreita nabízí v prostorách divadla průřez celým fotografovým dílem. Fotografie jsou rozmístěny i v běžně nepřístupných prostorách, třeba v kancelářích, šatnách, kostymérně a mzdové účtárně. Výstava je součástí Sametového festivalu Divadla Husa na provázku. Po dnešní vernisáži bude možné celou výstavu zhlédnout dále 22., 27. a 29. listopadu. Členové souboru a pracovníci divadla sehrají role průvodců, kustodů i hlídačů. Vstup je bezplatný, zájemci si však musí předem vyzvednout vstupenky.

O přípravách takto rozsáhlé expozice hovořil umělecký šéf Divadla Husa na provázku Vladimír Morávek v rozhovoru pro ČT24: „Ono to bylo tak, že jsme výstavu plánovali s Jindřichem letos v Písku, kde jsme se potkali v rámci filmového festivalu. Štreit mne upozornil, že výstavu, kde vystavuje 15 až 20 velkoformátových fotografií má každých 14 dní jednu. A tak jsme se dohodli, že v centru experimentálního divadla uděláme něco mimořádného. Výsledek je největší výstava jeho života, jejíž podstata je, že v divadle existuje spousta chodbiček, pracoven, šaten. Všechny pracovny Petra Oslzlého, prostory experimentálního divadla jsme zaplnili fotografiemi Jindřicha Štreita. To, jak Štreit vidí svět, se velmi podobá tomu, jak ho vidí Miloš Forman. Je to teskné, trapné, směšné a je v tom bůh.“

Morávek dále prozradil, že když jeli pro Štreitovo dílo do Sovince, naplnili celý náklaďák a fotografovi v ateliéru nezůstalo vůbec nic. „Prohlídky budou probíhat tak, že my opravdu na jeden den zastavíme divadelní provoz a všichni budeme stát u dveří a otevírat dveře do místností s fotografiemi. Ale je jasné, že i role dveřníků budou divadelně pojaty a sem tam zazní i hudba. Jindřich Štreit při vernisáži osobně provede celým divadelním prostorem hosty,“ informoval dále Vladimír Morávek.

Svět podle Štreita (zdroj: ČT24)

Třiašedesátiletý Štreit patří k žijícím klasikům české fotografie, proslul především jako citlivý dokumentarista. Od roku 1967 měl více než 600 samostatných výstav v Česku i v zahraničí, například i v Tokiu, Chicagu, New Yorku nebo v Londýně. V dlouhodobých fotografických projektech dokumentuje běžný život ve městech i na vesnicích. Věnuje se také pedagogické činnosti, letos v září jej prezident jmenoval profesorem.

Sametový festival v Huse na provázku pokračuje:

18. listopadu:

Depresivní děti touží po penězích: RELIQUIARUM - Dotkněte se hvězd, …nebo aspoň jejich kousků. RELIQUIARUM je luxusní butik s ostatky novodobých svatých, který byl inspirován kaplí sv. Kříže na Karlštejně a obchodním domem Palladium v Praze. Provozovatelem butiku je umělecké sdružení Depresivní děti touží po penězích. (před divadlem) 

19. listopadu:  

Od 14 hodin – CARAVANE MIR II – zahájení mezinárodního divadelního projektu, který po 20 letech naváže na slavný divadelní projekt CARAVANE MIR. 

V 16 hodin - KABINET HAVEL: Úsvit v Čechách Epilog: Česká vize. O problémech a výzvách současnosti a pohledu do budoucnosti. Hosté: Václav Havel a Jacques Rupnik. 

V 17 hodin - Koncert pro 17. listopad 89: Progres, Michal Prokop a Framus five (náměstí Svobody). 

V 19 hodin - CIRKUS HAVEL aneb MY všichni jsme Láďa. Václav Havel, Vladimír Morávek, Petr Oslzlý 2. díl projektu DHNP PERVERZE V ČECHÁCH (S pozdravem Largo desolato Asanační Vyrozumění během Zahradní slavnosti bez Audience. Příběh o selhání, naději, pravdě a lásce v Čechách - aneb LEGRACE je jeden z nejúčinnějších způsobů, jak sdělovat vážné věci.)

  • Svět podle Štreita autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1244/124348.jpg
  • Jindřich Štreit autor: Ožana Jaroslav, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1230/122927.jpg
  • Husa na provázku autor: Husa na provázku, zdroj: Husa na provázku http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1244/124359.jpg