Jaroslav Dušek uzavřel Čtyři dohody do třech CD

Praha – Vydavatelství Tympanum nahrálo audioknihu Čtyři dohody. Nezkrácenou verzi stejnojmenné knihy Dona Miguela Ruize na třech CD v celkové délce 3hodiny a 4minuty načetl herec Jaroslav Dušek za kytarového doprovodu Pavla Steidla. Při křtu CD Dušek upozornil na fakt, že se nejedná o záznam představení, které již několik let s úspěchem hraje v klubu Lávka. Ruizova kniha vychází ze staré moudrosti Toltéků a nabízí mocný nástroj, který může velmi rychle změnit naše životy a vnést do nich zážitek svobody, opravdového štěstí a lásky.

Příprava na natáčení trvala asi rok. Jak prozradil Jaroslav Dušek, nechtělo se mu do natáčení hlavně z důvodu, že v klubu Lávka hraje představení, jež je scénickým zpracováním Ruizovy knihy. Teprve po setkání s kytarovým virtuosem Pavlem Steidlem se začal rýsovat smysl a další rozměr případné nahrávky. „Strašně rád poslouchám hraní Pavla Steidla a tohle byla další příležitost a také možnost zprostředkovat jeho hru dalším lidem. Musím upozornit, že nahrávka vznikla bez přerušování, jako jeden proud energie mého mluveného slova a Pavlovy hudby. Myslím, že jsme se velmi dobře cítili a spolupráce byla výborná,“ prozradil Dušek při křtu CD ve vinárně Zlatý had.

„Při natáčení jsem měl intenzivní pocit, že vzniká něco výjimečného. Moje hudba je čistá improvizace, použil jsem tam jen jeden svůj známý motiv, který vlastně představuje můj hudební podpis. Hrál jsem si i s laděním a například jsem jeden okamžik měl na kytaře pět stejných strun a to, co z toho vznikalo, bylo opravdu zvláštní, také jsem použil nařezaný korek ze zátek, což tlumilo zvuk a podobně jsem experimentoval,“ přiblížil svůj osobitý přístup Steidl.

Jaroslav Dušek (1961) je žákem profesora Ivana Vyskočila. V roce 1980 založil divadlo Vizita, které existuje dodnes. Popularitu filmového herce mu přinesly hlavně dva snímky Jana Hřebejka – Pelíšky a Musíme si pomáhat. Byl zakladatelem a moderátorem Rádia Mama pozdějšího Rádia Limonádový Joe. Moderuje různé kulturní akce jako Český lev, Kniha mého srdce apod. Od roku 2005 hraje stále před vyprodaným sálem klubu Lávka divadelní představení založené na knize Čtyři dohody. S tzv. Malou Vizitou vystupuje v Divadle Čertovka na pražské Kampě.

Pavel Steidl (1961) vystudoval HAMU u Štěpána Raka. Roku 1982 se stal vítězem soutěže Radio France de Paris a tím začal svou mezinárodní kariéru. Koncertoval ve více než třiceti zemích světa. Sám také komponuje. Italský časopis Guitar zařadil jeho jméno mezi 8 nejdůležitějších světových kytaristů.

Don Miguel Ruiz (1952) se narodil na mexickém venkově v rodině léčitelů a byl vychován svou matkou léčitelkou a dědečkem šamanem. I přes očekávání rodiny pokračovat v léčitelské tradici se rozhodl vystudovat klasickou medicínu a stát se chirurgem. Jeho život však dramaticky změnila autonehoda, kterou na počátku sedmdesátých let přežil a po které se začal intenzivně zabývat svým životem a sám sebou. Rozhodl se naplno věnovat rozvíjení staré moudrosti svých předků. Nejprve se učil u své matky a své učení později zakončil u významného šamana v mexické poušti. Podle toltécké tradice vede naguál člověka k osobní svobodě.

  • křest audioknihy Čtyři dohody autor: Vlastimil Svatý, zdroj: Vinárna Zlatý had http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1253/125229.jpg
  • Křest audioknihy Čtyři dohody autor: Vlastimil Svatý, zdroj: Vinárna Zlatý had http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1253/125231.jpg
Vydáno pod