LUSÓFONA - festival portugalského jazyka

Praha - Projekt Lusófona je jednodenní přehlídkou literatury, tance a hudby pocházejících z různých kulturních oblastí spojených společným jazykem, portugalštinou. Festival má seznámit české publikum s kulturou a uměním z lusofonních, tedy portugalsky mluvících oblastí, které zahrnují nejen Portugalsko včetně Madeiry a Azorů, ale také Brazílii a země a souostroví Afriky (Angola, Mosambik, Guinea- Bissau, Svatý Tomáš a Princův ostrov, Kapverdy) a Východní Timor v Indonésii. Letošní ročník proběhne 1. prosince od 19:30 v Jazz Docku, nově otevřeném hudebním prostoru na vltavském nábřeží.

Hlavní hvězdou 3. ročníku festivalu je zpěvačka Amélie Muge. "Portugalská hudební hvězda Amélie naprosto splňuje poslání festivalu, neboť ve své tvorbě spojuje celou lusófonii. Koncert má příznačný název - Cesty portugalské hudby. Zpěvačka v něm propojuje jak hudební žánry, tak různá prostředí," informovala Kateřina Kuhnová z Portugalského centra v Praze.

„Jsem autorka a skladatelka, takže zpívám své vlastní skladby. Vlivy, které mne inspirují, nejsou jen portugalské, pracuji i s ostatními hudebními vlivy z celého světa. Portugalsko, které je známo svými objevnými plavbami, nemá jediný styl hudby. Fado je hudební styl, který je velmi spojen s městem Lisabon, tedy s městským prostředím. Venkovské aglomerace mají úplně jiné, arabské, evropské a také z celé středomořské oblasti a ze severní Afriky. Já osobně se nechávám ovlivňovat i moderními hudebními postupy, musím připustit, že mám velký rozkmit,“ řekla před koncertem v rozhovoru pro ČT24 Amélie Muge. 

Amélia Muge hostem Událostí v kultuře (zdroj: ČT24)

Jako předkapela se představí česká skupina Zeurítia, která hraje převážně bossa novu s texty v brazilské portugalštině. Skupina zahájí festival Lusófona v 19:30 a od 22:00 vystoupí na pódiu hlavní hvězda večera, Amélie Muge.