420people naplnili svoji „hodinku“ křehkostí i napětím

Praha - Hudbu, která tanec provází, místo aby jej předurčovala, křehkost ztvárněnou pohybem a především současný tanec plný emocí srozumitelný širokému publiku nabídl ve svém novém představení v Divadle Archa soubor 420people. Tanečník a choreograf Václav Kuneš vytvořil celovečerní choreografii A Small Hour Ago na základě svých předešlých tří duetů, výsledné dílo je však zcela nové. Na scéně jsou tři tanečnice, ztvárňující s Kunešem momenty v lidském životě, které předurčují další osud člověka. Jde o další počin původem českých umělců celosvětového věhlasu, kteří s úspěchem přivážejí do své vlasti špičkový současný tanec.

„Hodně inspirace pochází z určitého akceptování momentů v našem životě, které nás nějakým způsobem vykolejí nebo posunou někam dál,“ říká Václav Kuneš, tanečník a choreograf, který společně s Natašou Novotnou před třemi lety projekt současného tance 420people založil. Hned jejich první choreografie, duet Small Hour, se stala nejlepším počinem české sezony v oboru tance a baletu - získala cenu Sazky a Divadelních novin a Nataše Novotné přinesla Thálii za rok 2008.

A Small Hour Ago je volným pokračováním původní choreografie Small Hour a na ni navazující On an Even Keel, které se zabývaly vnímáním času v souvislosti s událostmi určujícími lidský život. Vedle Novotné v ní vystupují Rei Watanabe a Cora Bos-Kroese. Kuneš choreografii pojal nově, duety nechal prostoupit intermezzem, ve kterém se na scéně objeví všechny tři tanečnice současně, s náklady emocí, vzpomínek, nadějí a těžkostí v podobě zváštních kostýmů upevněných na jejich tělech. „Tři duety za sebou bych taky asi nezvládnul,“ řekl při besedě s diváky po představení s úsměvem Kuneš.

Reportáž Lucie Klímové (zdroj: ČT24)

Představení mělo světovou premiéru začátkem listopadu v nizozemském Haagu při příležitosti festivalu připomínajícího 50. výročí vzniku Nederlands Dans Thetre (NDT), souboru, který se pod vedením českého tanečníka a choreografa Jiřího Kyliána stal jedním z nejlepších na světě a v němž Kuneš, Novotná i další dvě tanečnice účinkující v nové choreografii působili nebo působí. Pražské publikum ale zhlédlo při třech představeních částečně odlišnou verzi - podle Kuneše vznikala premiérová verze v časové tísni, současná podoba má vedle rozdílů v choreografii navíc ještě propracovanější hudbu.

Při besedě s diváky po představení, která je pro vystoupení 420people typická, Kuneš poodhalil plány souboru na příští rok: „Dostali jsme nabídku být jedním ze čtyř souborů, které budou působit na Nové scéně Národního divadla. Pokud půjde vše dobře, rádi bychom tam vystupovali dvakrát do měsíce.“ Program by tak měl mít větší kontinuitu, soubor by uvedl i kusy pro větší počet tanečníků.

"Hudba vznikala nám pod nohy, skladatel Dirk Haubrich byl s námi, chodil na zkoušky a potom doma vytvářel hudbu,„ říká Václav Kuneš, podle něhož byla práce nová v tom, že tanečníci hudbu “nevlastnili„, nepředvídali, čímž vznikl prostor pro okamžité reagování. Nespadnout do rutiny je pro 420people důležité po všech stránkách: “Každý večer je jiný, máme jinou energii, snažíme se to zpestřovat," říká choreograf.

Václav Kuneš zakončil studium na Taneční Konzervatoři v Praze v roce 1993. V témže roce nastoupil do juniorského NDT 2 a v roce 1998 přešel do hlavního souboru NDT 1, kde působil šest let. Během nich spolupracoval s řadou předních světových choreografů. Od roku 2004 vystupuje jako nezávislý tanečník a choreograf. Nataša Novotná po absolutoriu na Janáčkově konzervatoři v Ostravě získala v roce 1997 angažmá v NDT 2. V letech 2000 - 2002 působila ve švédském souboru Göteborgse Ballet, v létě 2002 se vrátila do Nizozemí, kde se stala členkou NDT 1. Od roku 2006 také pracuje nezávisle.

Psáno z představení 2. 12. 2009