Český kulturní rok: od Entropy po otevření „zakletého domu“

Praha - Bouřlivým odhalením plastiky Davida Černého v sídle Rady Evropské unie začal rok 2009 na české kulturní scéně - rozpoutaly se debaty, více ale na politické než kulturní scéně a význam konceptuálního umění se v očích české veřejnosti příliš nezměnil. Rok 2009 byl pak například ve znamení oslav 50. výročí úmrtí Bohuslava Martinů a také 20. výročí pádu komunismu. Trochu stranou zájmu stál úspěch českého současného tance na tuzemských i zahraničních pódiích a v novém roce se návštěvníci budou moci těšit z toho, co bylo letos započato - možnosti navštěvovat dva objekty dříve zcela či spíše nepřístupné - „zakletou“ budovu bývalého Federálního shromáždění a Novou scénu Národního divadla v Praze.

Entropa byla v Bruselu odhalena 15. ledna. Sochař David Černý vytvořil symboly všech zemí unie sám, oproti původnímu zadání, podle kterého se na díle měli podílet umělci z jednotlivých zemí. Reakce byly kladné i záporné, v Česku převládaly spíše ty druhé. V současnosti je dílo k vidění v pražském Centru současného umění DOX. Umění, které se vymykalo běžné tvorbě již v 60. letech a jehož autorem nebyl nikdo jiný než Andy Warhol, představovala od konce ledna do dubna Galerie Rudolfinum. Na „oživlých obrazech“ - experimentálních filmech různé délky - byli k vidění například Susan Sontagová, Lou Reed nebo Dennis Hopper.

Rok Bohuslava Martinů začal ve skladatelově rodné Poličce 8. února. Při příležitosti výročí vznikl dvouletý projekt Martinů Revisited, který nabídl a ještě nabídne řadu koncertů, výstav a dalších událostí. V dubnu bylo v Poličce otevřeno Centrum Bohuslava Martinů.

P. Vizina hodnotí kulturní rok 2009 (zdroj: ČT24)

Březen byl tradičně ve znamení udělování cen: Ceny Český lev byly vyhlášeny 7. března, moderátory večery byli Anna a Bolek Polívkovi. Nejlepším filmem roku byl podle akademiků snímek Karamazovi režiséra Petra Zelenky, tři lvy si odnesly Tobruk Václava Marhoula a Hlídač č. 47 Filipa Renče. Poprvé dostal cenu i dokumentární film - nejlepším dokumentem roku 2008 byl vyhlášen Občan Havel zesnulého Pavla Kouteckého a Miroslava Janka. Již na nominačním večeru byly uděleny ceny pro nejlepší dokumentární snímky let 1993 až 2007 - cenu tehdy získaly snímky Český sen, Marcela a Síla lidskosti - Sir Nicholas Winton. Divadelní ceny Alfréda Radoka byly rozdány o týden později, inscenací roku bylo Obludárium bratří Formanů, Havlovo Odcházení zvítězilo v kategorii původní hra a Divadlem roku se stal pražský Činoherní klub. Konec měsíce pak patřil cenám Thálie: Získali je herci Petra Hřebíčková a Norbert Lichý, pěvci Dana Burešová a WeiLong Tao a tanečníci Nataša Novotná a Vladimír Gončarov. Za celoživotní mistrovství byly vyznamenány tanečnice Růžena Mazalová, pěvkyně Alena Míková a herečka Marie Tomášová, zvláštní cenu kolegia obdržel básník Josef Topol.

V březnu začal v Praze tradiční mezinárodní festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět. Do konce dubna navštívil rekordních 29 českých měst a také Brusel a Washington.

Další ceny se udělovaly 18. dubna - tentokrát se jednalo o literární ceny, Cenu Magnesia Litera pro knihu roku 2008 dostala básnická skladba Rukopis Bohumily Grögerové. V dubnu měla ve Stavovském divadle premiéru opera Rinaldo, kterou připravilo Národní divadlo v koprodukci se třemi zahraničními scénami při příležitosti 250. výročí úmrtí skladatele Georga Friedricha Händela.

Tradiční Mou vlastí začal 12. května 64. ročník festivalu Pražské jaro. Do 3. června v jeho rámci vystoupili například peruánský tenorista Juan Diego Flórez, houslistka Anne-Sophie Mutterová nebo americká mezzosopranistka Susan Grahamová. Velký úspěch zaznamenal český film na konci května na mezinárodním filmovém festivalu v Cannes - film režisérky Zuzany Špidlové Bába zde zvítězil v sekci určené filmovým školám a mladým filmařům. Komorní dvacetiminutový snímek je vůbec prvním českým hraným filmem, který získal nominaci v této festivalové sekci.

Červen patřil mezinárodnímu festivalu Tanec Praha. 21. ročník zahájil francouzský soubor Montalvo-Hervieu, do 26. června se festival představil i v dalších devíti českých městech. Dalším červnovým festivalem byl 51. ročník operního festivalu Smetanova Litomyšl, navzdory finanční krizi nejrozsáhlejší v historii. V červnu se v Praze uskutečnil tradiční Festival spisovatelů. Během čtyř dnů se divákům při čteních a besedách na scéně Nové scény Národního divadla představili autoři z celého světa, téma znělo „2001 noc: umění příběhu“.

Již po 44. se v Karlových Varech konal mezi 3. a 11. červencem mezinárodní filmový festival. Hlavní cenu získal kontroverzní psychologický film belgického režiséra Frédérika Dumonta Anděl u moře. V srpnu se pak film do Karlových Varů vrátil v podobě šestého ročníku mezinárodní přehlídky studentských filmů Fresh Film Fest.

Na začátku srpna začala na Pražském hradě tříměsíční výstava věnovaná rabimu Löwovi, 13. srpna před 42 tisíci fanoušky koncertovala v Praze americká zpěvačka Madonna. 15. srpna přivítalo první návštěvníky v budově někdejšího Federálního shromáždění Národní muzeum, nový vlastník této budovy.

Nová budova Národní technické knihovny byla otevřena 9. září v Praze-Dejvicích. Moderní stavba zastřešuje největší pramen technické literatury v ČR, pobočku zde má například i Městská knihovna v Praze. Návštěvníkům nabízí knihovna komfort v podobě automatizovaného výdeje spisů, individuálních studoven, nočního provozu nebo galerie. 22. září měl premiéru film režiséra Marka Najbrta Protektor. Snímek odehrávající se v období protektorátu čeští akademici následně vyslali do boje o Oscara.

Konec října patřil v Jihlavě tradične dokumentům - konal se zde 13. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů. Hlavní cenu pro nejlepší český dokument v sekci Česká radost zde získal režisér Jan Gogola za film Mám ráda nudný život.

Na podzim padlo definitivní rozhodnutí o dalším osudu budovy Nové scény Národního divadla v Praze, doposud sídle souboru Laterny magiky. Od ledna 2010 se budova (stejně jako bývalé Federální shromáždění dílo architekta Karla Pragera) vrátí pod správu Národního divadla, to ji bude používat pro svá činoherní i taneční představení. Kromě toho na repertoáru zůstane pět inscenací Laterny magiky (včetně oblíbeného Kouzelného cirkusu) a na jevišti dostanou prostor další projekty českých i zahraničních umělců.

V listopadu exprezident Václav Havel předal v Centru současného umění DOX Cenu Jindřicha Chalupeckého mladému výtvarníkovi Jiřímu Skálovi. Havel patřil v roce 1990 k zakladatelům tohoto ocenění pro mladé umělce do 35 let. Na předávání jubilejní, dvacáté ceny se do DOX přišli podívat také Lou Reed a Suzanne Vega, kteří poté vystoupili na koncertu k 20. výročí pádu komunismu.

V prosinci v pražském kině Lucerna vyvrcholily oslavy sta let nejstaršího kina se stálým provozem v Česku. S oslavami jubilea začala Lucerna již koncem května koncertem Pražského jara, kdy byl promítnut klenot československé kinematografie, Machatého Erotikon, za doprovodu hudebníků FOK.  

Dvě zajímavé taneční inscenace mohli diváci zhlédnout na konci roku na dvou pražských scénách - v Divadle Archa vystoupil soubor současného tance Václava Kuneše a Nataši Novotné 420people s projektem A Small Hour Ago, balet Národního divadla představil dramatické představení v režii Libora Vaculíka Faust.

  • Andy Warhol v Rudolfinu autor: Zbyněk Stanislav, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/646/64599.jpg
  • Občan Havel zdroj: Aerofilms http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/715/71489.jpg
  • Ze snímku Bába zdroj: FamuFest http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/877/87649.jpg
  • Anděl u moře zdroj: MFF Karlovy Vary http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/981/98040.jpg
  • Protektor zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1126/112506.jpg
  • Národní divadlo autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1071/107084.jpg
  • A Small Hour Ago autor: Linda Tichotová Fryčová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1278/127772.jpg