O přízeň Brňanů se uchází padouch všech padouchů

Brno - Národní divadlo Brno uvedlo v premiéře Shakespearovu tragédii Richard III. Náročnou ústřední roli, kterou mnozí herci považují za nezapamatovatelnou, získal Petr Halberstadt. Na scénu se premiérou vrátila i Zuzana Slavíková, která vystoupila v roli královny Alžběty. Brněnská činohra v inscenaci zobrazila Richarda III. jako padoucha a ztělesnění patologické ctižádosti. Děj tragédie, která se odehrává v 15. století na pozadí „války růží“, sleduje jako narůstání zla a zkaženosti v jeho osobě.

„Už úvodním monologem usvědčuje Richard sám sebe ze zlotřilosti, ale do jakých nepředstavitelných dimenzí ještě naroste, nesmí divák ani tušit,“ uvedl dramaturg Martin Dohnal.

Smrt Richarda III. na konci hry pro divadelníky vyjadřuje naději, že i démonické zlo má sebedestruktivní charakter a nemůže mít dlouhé trvání. Zároveň však inscenační tým věděl i to, že řadu zlovolných činů a hrůzných vlastností, které Richardovi přiřkli doboví autoři, moderní historiografie vyvrátila.

Režisérem je šéf činohry Zdeněk Plachý, který tak po Královně Margot a Antoniovi a Kleopatře využil další příležitost nastudovat výpravnou a dramaticky rozmáchlou podívanou. Scénu navrhl Daniel Dvořák, autorkou kostýmů inspirovaných renesanční módou je Linda Dostálková.

V původním textu Richarda III. figuruje 43 postav a podle Dohnala jde o nejpočetněji obsazenou Shakespearovu hru. Po inscenačních úpravách režisér vyslal na scénu necelé dvě desítky herců. Další velké úlohy získali například Monika Maláčová, Marie Durnová, Jan Grygar, Jaroslav Dufek a Jan Pištěk.

Zajímavostí je hostování Michala Zavadila, který hraje vévodu z Buckinghamu. Dlouholetý amatérský herec je v občanském povolání uznávaným odborným lékařem. V Národním divadle Brno už ztvárnil alchymistu v Královně Margot.

  • ND Brno / Král Richard III. zdroj: ND Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1348/134795.jpg
  • ND Brno / Král Richard III. zdroj: ND Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1348/134792.jpg