Vladimír Brunton vytváří fotoportréty jako obrazy

Praha – V noblesních prostorách barokního Mamaison Pachtova Palace byla instalovaná výstava fotografických obrazů Vladimíra Bruntona. Velkoformátové portréty známých osobností pojímá fotograf jako obrazy. Pracnou technikou a použitým materiálem dodává dílům punc originality. Zvláštní atmosféru podtrhuje citlivá práce se světlem, kompozice i rekvizity a v závěru pak barevné tónování. Na Bruntonových portrétech jsou zachyceny známé tváře, se zřetelnou snahou autora, zaznamenat osobnosti s výrazným charismatem. Expozice v Pachtově paláci v ulici Karolíny Světlé v Praze 1 bude otevřena do 31. ledna.

Výstavu otevíral svým originálním způsobem Jan Přeučil, který byl také jedním z focených objektů. „Když jsem se po telefonickém kontaktu dostavil k realizaci, setkal jsem se s dokonalým profesionálem, který je svou prací naprosto posedlý. Jeho přístup byl velmi povznášející pro všechny přítomné,“ popsal pracovní atmosféru Přeučil.

Vedle obrazu Přeučila v typickém klobouku výstava nabízí například portréty exprezidenta Václava Havla, podnikatele Tomáše Bati, režiséra Miloše Formana, spisovatele Arnošta Lustiga, herečky Květy Fialové, jazzového pianisty Emila Viklického, kvantového chemika Rudolfa Zahradníka, moderátora Jana Krause a mnoho dalších. Vystaveno je více jak 40 portrétů.

Autor během večera také odhalil za pomoci modelky Dagmar Jihlavcové své nové dílo, portrét fotografa Jana Saudka. „Původně měl svůj portrét odhalit sám slavný fotograf Saudek, ale vzhledem k jeho onemocnění se toho ujala Dagmar Jihlavcová, která s námi při vzniku díla spolupracovala,“ uvedl Brunton.

Vladimír Brunton dále prozradil, že se kdysi nadchl pracemi a filozofií Františka Drtikola. „Snažím se v geniální Drtikolově stopě jít dál. Netoužím ho kopírovat, ale na základě této inspirace, za pomoci modernější techniky vytvářet původní dílo,“ upozornil fotograf.

Fotoportréty vystavené v Pachtově paláci vytvořil technikou vycházející z klasické fotografické emulze, zpracované ručně chemickým procesem. Obraz je pak na malířském plátně, které autor upravuje několika nanesenými vrstvami, včetně barev. Vyvolaný a ustálený obraz pere ve vodě, bělí, znovu pere, tónuje, a pak znovu pere. Poslední fáze výroby fotoportrétu je napnutí plátna na rám.

Vladimír Brunton

narozen v Rakovníku roku 1961 ve znamení raka. Fotografováním se začal zabývat ve svých dvanácti letech. Inspiroval ho k tomu jeden starý fotograf, kterého potkal za pobytu v Norsku. Posledních 10 let se věnuje umělecké fotografii. Používá velkoformátové fotoaparáty a specíální metody tradující se už od počátku fotografie.

  • Výstavu fotografických portrétů Vladimíra Bruntona otevíral herec Jan Přeučil autor: Marie Třešňáková, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1375/137431.jpg
  • Dílo Vladimíra Bruntona autor: Marie Třešňáková, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1375/137429.jpg
  • Vladimír Burton / Varhan Orchestrovič Bauer (detail) autor: Marie Třešňáková, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1375/137435.jpg
  • Vystoupení slovenského zpěváka Petera Adamova vhodně doplnilo příjemnou atmosféru akce autor: Marie Třešňáková, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1375/137428.jpg
Vydáno pod