Jeden svět bude letos filmy i půjčovat

Praha - S podtitulem Jak získáš své diváky ty? začne v polovině března 12. ročník mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět. Vedle projekcí více než sta filmů z celého světa spojených s besedami a dalším doprovodným programem nabídne divákům možnost zapojit se aktivně do šíření snímků - k dokumentům, které návštěvníci vyberou jako nejlepší, zajistí pořádající Člověk v tísni distribuční práva, která umožní komukoliv film si vypůjčit za účelem bezplatné vlastní soukromé i veřejné projekce.

Ani letos festival nezůstane pouze v Praze, kde se uskuteční mezi 10. a 18. březnem - ve druhé polovině března se přesune do dalších 29 měst po celé České republice a počítá se i se zahraničními projekcemi. Zhlédnout vybrané snímky z minulých ročníků mají již teď možnost zájemci na internetovém speciálu České televize - od 15. února do 31. března je zde volně k dispozici deset filmů, mezi nimi například Čas hlupáků, Barmský VJ nebo snímek české režisérky Lindy Jablonské Vítejte v KLDR! Na loňském ročníku oceněný snímek Barmský VJ uvede také ČT2, a to 3. března ve 22:30.

Přehlídku zahájí íránský snímek Dny zelených nadějí, který dokumentuje potlačování studentských demonstrací po loňských prezidentských volbách v Íránu. Na loňském festivalu v Benátkách získal film jednadvacetileté íránské režisérky Hany Machmalbafové cenu za statečnost. Írán bude i jedním z témat, kterému se letošní ročník bude věnovat. Seznam všech letos uváděných filmů.

Filmy budou soutěžit ve dvou kategoriích - v hlavní soutěži a v kategorii Máte právo vědět. V hlavní mezinárodní porotě zasedne dánský dokumentarista Anders Ostergaard, který loni dostal na festivalu Jeden svět Zvláštní cenu Václava Havla za dokument o revoluci v Barmě. Rozhodování se zúčastní také ruská režisérka Máša Novikovová, která natočila film o novinářce Anně Politkovské. Dalším členem poroty bude zakladatel varšavského lidskoprávního festivalu Watch Docs Dariusz Kowalski. O vítězích rozhodne také česká dokumentaristka Linda Jablonská a britská ekologická aktivistka Franny Armstrongová. Její dokumentární debut Kauza McDonald's (1997, 2005) byl v roce 2007 Britským filmovým institutem zařazen mezi Deset dokumentů, jež změnily svět.

Chybět nebudou ani projekce vybraných filmů pro žáky základních a středních škol - ti se mohou těšit například na snímek z prostředí čínských středoškoláků Chci být Někdo. Možnost půjčovat snímky s právy divákům zavedl podle ředitelky festivalu Hany Kulhánkové Jeden svět poté, co organizaci Člověk v tísni často oslovovali diváci s prosbou o zapůjčení filmů k promítání. "V duchu sloganu: Jak získáš své diváky ty? chceme zájemce motivovat k aktivnímu přístupu k tématům 'jednosvětových filmů'," vysvětluje. Diváci získají možnost film si půjčit, nesmějí ale vybírat vstupné. Registrace do programu začne po skončení festivalu přes přihlášky na webu festivalu.

  • Barmský VJ zdroj: Festival Jeden svět http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/746/74535.jpg
  • Den zelených nadějí autor: Člověk v tísni, zdroj: Člověk v tísni http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1456/145507.jpg
  • Byl jednou jeden ostrov autor: Člověk v tísni, zdroj: Člověk v tísni http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1456/145516.jpg