Trumpetista a hiphoper brouzdají po Česku

Praha - Génius jazzové trumpety Erik Truffaz, označovaný někdy jako nástupce Milese Davise, a zástupce hip hopu Sly Johnson se dali dohromady, aby vyzkoušeli možnosti nezvyklého spojení. Švýcarsko-francouzský trumpetista Erik Truffaz při minulé návštěvě České republiky hrál s indickými hudebníky, tentokrát zabrousil do městského žánru - hip hopu. Neobvyklé koncertní duo, doplněné bubeníkem je teď na turné po republice.

„Říkáme si Paris Project, protože jsme se potkali v Paříži, kde Sly Johnson bydlí. Natáčel jsem tehdy v televizi a neměl bubeníka. Tak jsem Slye poprosil, aby hrál s mojí kapelou,“ popsal v rozhovoru pro ČT24 první setkání Truffaz.  

„Je to snazší než nosit bicí soupravu. Hrát rytmy na pusu jsem se naučil, protože jsme v začátcích neměli peníze na gramofony ani na desky, ze kterých bychom rytmus pouštěli,“ přiznal populární Johnson.

Reportáž Petra Viziny (zdroj: ČT24)

Na turné ke společné desce vystupují Erik Truffaz a Sly Johnson společně s bubeníkem Philipem Garciou. Kromě vlastních skladeb a improvizace znějí na koncertech třeba i motivy písniček Beatles nebo Franka Sinatry.  

„Respektuji hudbu i svoje publikum, a proto pořád zkouším něco nového ve zvuku i na koncertech. Lidi přece nechtějí vidět dvakrát stejnou věc. Je dobré hledat nové cesty,“ uzavřel rozhovor trumpetista. 

Jaké budou reakce českých diváků, to se ukáže na dnešním koncertě v Brně a při dalších vystoupeních - 4. března v Trutnově a 5. března v Praze. Toto originální trio bude možné slyšet i na festivalu Colours of Ostrava, který se letos uskuteční 15. až 18. července.

Vydáno pod