Anti-Pop Consortium stimulovali Archu

Praha – Originální tvář americké hudby představila včera v pražském Divadle Archa čtyřčlenná skupina zpívajících básníků Anti-Pop Consortium. Koncertem těchto vizionářů hip-hopu začal šestý ročník hudebního festivalu Stimul. Přehlídka alternativní a experimentální hudby pokračuje v dubnu a květnu vystoupeními dalších interpretů věnujících se menšinovým hudebním žánrům.

Američtí experimentátoři a průkopníci verbální „genocidy“ Anti-Pop Consortium vystoupili v Česku poprvé. „Většina našich textů je připravená, koncerty jsou ale z padesáti procent improvizace. Můžeme reagovat na místo, kde vystupujeme, a tím je to pro nás pořád zajímavé. Třeba neporozumíte důkladně všem textům, ale z toho, co se děje na pódiu, pochopíte přesně, oč běží, a bude to upřímné,“ prozradili Anti-Pop Consortium před koncertem.

Čtveřice se potkala na večerech slam poetry, hudebně všichni vyrůstali s hip-hopem. Pro Anti-Pop Consortium ale rozhodně neplatí výtka hudebních kritiků, že tento žánr se stal komerčním a je v zajetí uniformity. „Jsou příkladem hip-hopu, který ještě umí být vzrušující a zajímavý,“ domnívá se hudební publicista Karel Veselý, „přišli s mícháním elektroniky a hip-hopu, což se dělá dnes i v mainstreamu, ale oni jsou napřed, pořád dělají hudbu vzrušujícím způsobem.“

Reportáž Petra Viziny (zdroj: ČT24)

Anti-Pop Consortium debutovali v roce 2000 deskou Tragic Epilogue, v níž namíchali avantgardní hudbu a rap. V roce 2003 vydali společné album s jazzovým klavíristou Matthewem Shippem a pak se na čas rozpadli a vydali se za svými sólovými projekty. Po šestileté pauze se v roce 2009 triumfálně vrátili s albem Fluorescent Black. V jejich skladbách se objevují i prvky dadaismu, free jazzu a současné elektronické hudby.

V rámci festivalu Stimul zahrají v Divadle Archa v dubnu a květnu postupně britské industriální legendy Nurse With Wound, Kanaďan Aaron Funk vystupující pod pseudonymem Venetian Snares a americká kapela Wolf Eyes. Mimo festival dnes v Praze představí jinou, komerčně úspěšnější tvář hip-hopu americký rapper 50 Cent.

  • Anti-Pop Consortium zdroj: Festival Stimul http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1478/147722.jpg
  • Anti-Pop Consortium zdroj: Festival Stimul http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1478/147723.jpg