Dokumenty Českého lva mají cenu, i když jsou zdarma

Praha - Letos podruhé bude možné v rámci projektu Dokumentární filmy Českého lva na docalliancefilms.com vidět dokumentární snímky, které byly nominovány a oceněny v rámci letošního ročníku. Od soboty 13. března do neděle 21. března nabízí provozovatelé portálu zdarma dokumenty Auto*Mat Martina Marečka, Občan Havel přikuluje Jana a Adama Novákových, Vítejte v KLDR! režisérky Lindy Jablonské a dvacetiminutovou ukázku ze Zapomenutých transportů do Polska historika a režiséra Lukáše Přibyla.

Všechny čtyři snímky, které budou na dokumentárním portálu docallincefilms.com zdarma k vidění, již byly uvedeny do kinodistribuce a podle členů České filmové akademie a filmových kritiků jde o nejlepší dokumenty loňského roku.

V rámci projektu Dokumenty Českého lva mohli zájemci loni na docalliancefilms.com vidět snímky Občan Havel, René nebo Ženy proměny. Během týdenní akce tak zaznamenal padesát tisíc unikátních přístupů, jen Reného Heleny Třeštíkové tehdy přes internet zhlédlo téměř deset tisíc lidí.

Auto*Mat. Zítra vstanu a změním svoje město, zní podtitul dokumentu Auto*Mat, který mapuje šest let „krocení zlé dopravy“ - vizí, utopií, střízlivění, úspěchů i zklamání stejnojmenné iniciativy, podporující šetrnou a vlídnou (nejen) pražskou dopravu. Auto*Mat není aktivistickým pamfletem, který by chtěl vymýtit auta z povrchu zemského a zavést koňský povoz a koloběžku jako jediný možný dopravní prostředek. Je to film o kolařích, kteří se svými velocipedy snaží pohnout mnohem většími neviditelnými koly dopravního automatismu a politických strojků. Divák si prý sám může rozhodnout, jestli sleduje cyklistickou verzi Dona Quijota nebo akční vizionářskou komedii.

Občan Havel přikuluje. Dokumentární celovečerní film Občan Havel přikuluje (2009) tvoří zajímavou alternativu ke známému titulu Občan Havel (2007), zaměřenému na dramatikovu politickou prezidentskou dráhu. Nový film pro změnu zachycuje našeho prezidenta v rovině soukromé, disidentské. Rodinný tandem otce a syna Jana a Adama Novákových se zaměřil hlavně na Havlovo normalizační období počátku 70. let, kdy pro něj z politických důvodů prakticky neexistovala možnost najít si práci. Během stavu policejně kontrolované beztíže na Hrádečku se dramatik rozhodl pro práci v trutnovském pivovaru jako přikulovač pivních sudů.

Vítejte v KLDR! Kupte si na památku rozkvetlou kimčongilii za šest dolarů a zas někdy přijeďte. Rádi vás provedeme naším skanzenem, ale držte se průvodce za podolek. Nikdy totiž nevíte, na co můžete mimo cestu šlápnout nebo co může šlápnout na vás. Může se zdát, že nemáme snad žádné mimické svaly, ale není to tak. Jsme na povel spontánní a šťastní a moc nás zajímá, jak se vám líbí počasí v Pchjongjangu. A viděli jste už v našem muzeu oddělení americké agrese?

Zapomenuté transporty. Čtveřice devadesátiminutových filmů Lukáše Přibyla je mozaikou vzpomínek Židů deportovaných z Čech a Moravy do koncentračních táborů a ghett v Lotyšsku, Bělorusku, Estonsku a východním Polsku. Tedy do míst, o kterých se na rozdíl od nechvalně proslulé Osvětimi, Treblinky, Dachau či Terezína příliš nemluví. Tato místa ale byla svědky stejně krutých osudů stovek tisíc lidí.

Provozovatelé české verze portálu dokumentů nabízí přes 350 dokumentárních i tzv. experimentálních filmů převážně z Evropy, z nichž čtyřicet procent je možné sledovat v českém nebo slovenském jazyce, zbytek je opatřen anglickými titulky. Celoročně jsou filmy k vidění a stažení za drobný poplatek, který se liší od zvoleného formátu a pohybuje se mezi pětadvaceti až sto korunami.

Portál nabízí v průběhu roku speciální akce, v rámci kterých je možné zdarma vidět filmy různých žánrů profesionálních režisérů, stejně tak ale spolupracuje se školami, nabízí tak například filmy studentů FAMU. Celoročně dává za poplatek k dispozici filmy většiny předních českých dokumentaristů, jako jsou Helena Třeštíková, Míra Janek, Pavel Koutecký či Karel Vachek.