Polanského horor dnes na ČT

Praha - Rosemary má děťátko, první snímek Romana Polanského natočený v USA (1968), patří k nejpůsobivějším hororům své doby. Obešel se přitom prakticky bez trikových efektů, jeho hlavní devizou je tajuplná atmosféra se stále se stupňujícím napětím a také vynikající herecký výkon Mii Farrowové v titulní roli. Snímek se satanskou tematikou uvede dnes od 22:10 ČT2.

Snímek natolik dobře pracuje s napětím a děsem, že se objevila fáma, že jej měl původně točit Alfred Hitchcock. Přitom stejnojmenná předloha Iry Levina byla nabídnuta přednostně právě Polanskému, který měl za sebou mimo jiné působivý psychologický thriller Hnus s Catherine Deneuveovou z roku 1965.

Obsadit roli Rosemary, ženy, která se ocitne v situaci, kdy nemůže nikomu věřit, nebylo snadné: Polanski ji viděl jako „pravou americkou dívku“ a neúspěšně usiloval nejdříve o americkou herečku Tuesday Weldovou, poté o Jane Fondovou (přijala raději roli Barbarelly). Podle režisérových pamětí si chvíli pohrával s myšlenkou, že by Rosemary ztvárnila jeho budoucí manželka Sharon Tateová (v roce 1969 byla v těhotenství brutálně zavražděná). Dále přicházely v úvahu Julie Christieová, Elizabeth Hartmanová a Joanna Pettetová; Mia Farrowová, v té době díky manželství s Frankem Sinatrou známá jako „paní Sinatra“, byla doporučena až mezi posledními. Podobné to bylo s obsazením hlavní mužské role - tvůrci chtěli Roberta Redforda, Richarda Chamberlaina, Jacka Nicholsona nebo Jamese Foxe. Nakonec roli získal John Cassavetes.

Novomanželé Rosemary a Guy Woodhouseovi se nastěhují do starého newyorského činžáku, i když je přítel Hutch varuje před temnou historií domu. Působili zde okultisté a došlo tu k několika tragickým úmrtím. Woodhouseovi se seznámí se starými sousedy Castevetovými, kteří u nich začnou být častými hosty. Když Rosemary otěhotní, doporučují jí Castevetovi svého známého gynekologa. Od té doby však Rosemary začne trpět nevysvětlitelnými bolestmi a strachem. Od Castevetových jsou slyšet zvuky jako při duchařských seansích, někteří lidé včetně ostražitého Hutche záhadně onemocní nebo přímo umírají. Jsou to jen náhody, představy psychicky labilní rodičky, anebo se proti Rosemary chystá nefalšované satanské spiknutí…?

Snímek získal Oscara za ženský herecký výkon ve vedlejší roli (Ruth Gordonová jako Minnie Castevetová), nominován byl ještě za scénář podle předlohy (Roman Polanski).