Bobby McFerrin vydává Slovníčky

Praha – Africký kmenový zpěv, křesťanské kostelní sbory, arabské rytmy i klasická hudba inspirovaly amerického hudebníka Bobbyho McFerrina při tvorbě jeho nového alba VOCAbuLarieS, které se dnes dostává na pulty obchodů. Slovníčky, jak zní český název desky, jenž se navíc spolu s dalšími patnácti překlady objevuje i na přebalu, vychází dnes u labelu Universal Jazz & Classics a Bobby McFerrin ho v druhé polovině dubna přijede do České republiky osobně představit – vystoupí dvakrát v Praze a jednou v Ostravě.

Zpěvák, improvizátor, skladatel a dirigent McFerrin ve svém novém hudebním projektu splétá rozličné hudební vlivy a vytváří z nich přirozeně plynoucí celek. Na vzniku sedmi skladeb se svými hlasy kromě autora podílel i jeho vokální soubor Voicestra a další přizvaní zpěváci ze světa jazzu, opery, kabaretu či rock and rollu. Nezanedbatelnou část tvoří také archivní záznamy a improvizace z vokálního deníku Bobbyho McFerrina. Výsledkem jsou organicky vrstvené hlasy, mužské a ženské sbory vytvářející jakýsi virtuální chorál a nechybí ani krátká dynamická sóla. Pod aranžmá je podepsaný McFerrinův dlouholetý spolupracovník a člen jeho hlasového ansámblu Voicestra Roger Treece.

Pozadu za originalitou hudební stránky nezůstávají ani texty. V jednotlivých skladbách lze rozeznat jazykové „koláže“ tvořené latinou, italštinou, sanskrtem, španělštinou, jazykem kmene Zulu, ruštinou, hebrejštinou, portugalštinou, mandarínskou čínštinou, japonštinou, francouzštinou, arabštinou, němčinou, angličtinou či galštinou. Do slov skutečných jazyků zaznívá i Bobbyho vlastní vymyšlená řeč. Harmonické splývání hudby a existujících i neexistujících slov vyjadřuje McFerrinovu filozofii, že „slova nejsou potřeba a příběh vypráví sama melodie“. 

Dva roky po vyprodaných koncertech v Kongresovém centru se Bobby McFerrin znovu vrací do České republiky, aby zdejšímu publiku představil VOCAbuLarieS naživo jako jednomu z prvních na světě. Hudebník zde vystoupí třikrát - poprvé 21. dubna na benefičním Jarním GALA pro Struny podzimu v Obecním domě, 22. dubna v Kongresovém centru a 24. dubna v ČEZ areně v Ostravě. Pro velký zájem organizátoři pražského koncertu rozšířili kapacitu míst pražského Kongresového centra o exkluzivních 150 míst.

Ani v Praze nevystoupí Bobby McFerrin pouze sólově. Sestavením doprovodného hudebního tělesa byl pověřen sbormistr Pražského filharmonického sboru Lukáš Vasilek. Ten povede soubor do doby, než se jej na počátku dubna ujme pravá ruka Bobbyho McFerrina Roger Treece. Společně pak budou pokračovat v náročných zkouškách a připraví výsledný repertoár.