Marion Cotillardovou vyznamenání i trochu bolelo

Paříž - Francouzská herečka Marion Cotillardová se dnes stala rytířem francouzského Řádu umění a literatury, ale nebylo to bezbolestné. Ministr kultury Frédéric Mitterrand se totiž „do toho příliš opřel“ a jehlici příslušné medaile jí přes halenku zapíchl až do kůže. Spolu s ní se stal rytířem řádu i americký režisér Tim Burton, který bude předsedou poroty na letošním filmovém festivalu v Cannes.

Agentura AFP napsala, že Cotillardová nedokázala potlačit bolestnou grimasu a na svých vysokánských podpatcích zavrávorala tak, že ji od pádu zachránily jen ministrovy paže. Drobný incident jí ale nezabránil v tom, aby řekla, že je šťastná, že vyznamenání dostala.

Marion Cotillardová se narodila 30.9.1975. Za herečku mezinárodního věhlasu můžeme Cotillardovou považovat od jejího amerického debutu, fantaskní vyprávěnky Tima Burtona Velká ryba (2003). Spíše okrajovou roli měla Cotillardová i v dalším velkofilmu, romantickém válečném dramatu Příliš dlouhé zásnuby (2004), kde hrála vražedkyni Tinu Lombardiovou. Do středu pozornosti se tak dostala až v nostalgické komedii Ridleyho Scotta Dobrý ročník (2006), kde hraje po boku Russella Crowea.

Životopisný snímek La Môme (u nás pojmenovaný po své titulní hrdince Edith Piaf, 2007) staví svůj věhlas výhradně na hereckém projevu své protagonistky. Cotillardová brilantně zvládla výstřední jednání velké hvězdy a zároveň se plně sžila s jejími naprosto osobitými gesty a mimikou. Navíc v této úloze potvrdila i své pěvecké nadání. Za roli Edith Piaf byla Cotillardová oceněna Oscarem, Zlatým glóbem, cenou BAFTA.

V posledních dnech má na internetu úspěch rozverný videoklip, na kterém ukazuje, jak mohou ženy dosáhnout toho, aby se jim muži nedívali především do výstřihu, ale aspoň přibližně do očí.

Marion Cotillardová jako Edit Piaf
Zdroj: ČT24/FDb