Newyorským dětem se líbila Bartova animovaná pohádka

New York/Praha - Česká animovaná pohádka Na půdě aneb Kdo má dneska narozeniny? režiséra Jiřího Barty uspěla na Newyorském mezinárodním festivalu filmů pro děti. Dětští diváci jej zvolili nejlepším celovečerním snímkem v konkurenci 12 filmů z celého světa. Cena dětských diváků za nejlepší celovečerní film se letos na festivalu udělovala poprvé. Bartův snímek o ni soupeřil mimo jiné i s irským snímkem The Secret of Kells (Tajemství Kellových), který se letos ucházel o Oscara pro nejlepší animovaný film. Bartův snímek nedávno získal Českého lva za loňský nejlepší výtvarný počin.

Film byl již loni oceněn na Japonském festivalu mediálních umění. „To, že porota dala přednost starým, zaprášeným krámům z půdy před krásnými barevnými a dokonale animovanými 3D filmy, je neuvěřitelné,“ sdělil Barta. A to i proto, že česká loutková animace, se podle něj pomalu v konkurenci americké animované produkce stává staromódním a odloženým zbožím.

Barta si původně myslel, že film bude srozumitelný jenom českým dětem, či ještě spíše jejich rodičům. „Ceny z Japonska a Ameriky asi dokazují, že 'tvořivá dětská fantazie' má cosi společného po celém světě,“ uvedl český režisér. Se snímkem Na půdě aneb Kdo má dneska narozeniny? se jednašedesátiletý Barta loni vrátil na filmovou scénu po mnohaleté pauze. Pracoval na něm 18 měsíců. Mezi jeho další filmy patří legendární Zaniklý svět rukavic či Krysař.

Newyorský mezinárodní festival filmů pro děti se koná od roku 1997. Na svých webových stránkách uvádí, že chce upozorňovat na inteligentní, zanícené, provokativní filmová díla pro děti ve věku tří až 18 let. V současnosti je tato třítýdenní filmová přehlídka největším filmovým festivalem pro děti ve Spojených státech. V jeho porotě letos zasedla například známá herečka Uma Thurmanová.  

Barta není jediným Čechem, který na newyorské přehlídce uspěl. V roce 2001 zde jednu z cen za svůj krátký film O kouzelném zvonu získal i Aurel Klimt. V roce 2004 se pak v rámci festivalu, jehož představení bývají vyprodaná, uskutečnila přehlídka animovaných českých filmů.

Z filmu Jiřího Barty
Zdroj: ČT24