Scorpions zahájili v Praze své loučení

Praha - V Česku dnes podle všeho naposledy vystoupí německá skupina Scorpions. Kapela totiž po téměř 40 letech hraní oznámila konec kariéry a vydala se na poslední turné. Členové jedné z prvních hardrockových kapel, která nepocházela z Velké Británie nebo Spojených států, ale z Německa, Scorpions jsou označováni za průkopníky evropského rocku. Největší slávu zažili v 80 letech.

„Scorpions měli dvě výrazné etapy. V 70. a začátkem 80. let to byla hardrocková až metalová a pak vytvářeli cosi, čemu dneska říkáme popmetal, tzn., že to byla poměrně chytlavá muzika se silnými refrény, která funguje pro všechny generace,“ přiblížil tvorbu skupiny hudební publicista Josef Vlček.

Kapela vydala během své kariéry 22 desek. V roce 1989 Scorpions vystoupili na Moskevském hudebním mírovém festivalu. O rok později vydali album Crazy World, které obsahuje i skladbu Wind of Change, inspirovanou právě politickými změnami ve východním bloku. Skladba se stala komerčně nejúspěšnějším hitem skupiny. V roce 2010 vydali zatím poslední desku Sting In The Tail a oznámili konec kariéry.

O koncertu Scorpions informuje Petra Schubertová (zdroj: ČT24)

„Je to na jedné straně marketingový tah a na straně druhé si myslím, že to je logické ukončení kariéry. Nikdo není zvědavý na to, až tam budou nějakého rockera vozit na vozíčku a bude se někde na scéně trápit,“ komentoval ohlášený konec Scorpions Vlček.  

Obří tříleté turné Get Your Sting And Blackout World Tour, které bylo odstartováno právě pražským koncertem, poté zamíří i do USA, Ruska, Jižní Ameriky nebo Asie.