Shakespearologové novou hru mezi „své“ jen tak nepřijmou

Londýn - Uznávaný odborník na dílo Williama Shakespeara, profesor Nottinghamské univerzity Brean Hammond, v posledních dnech přišel s teorií, že divadelní hra Double Falsehood (Dvojí faleš) anglického autora 18. století Lewise Theobalda byla napsána podle ztracené Shakespearovy hry Cardenio. Jediný důkaz, který dosud existenci bezmála 400 let staré hry potvrzoval, jsou záznamy v účetních knihách.

„Rozhodně je v tom Shakespearova DNA,“ říká o Theobaldově dramatu Hammond. Hru tento měsíc vydá respektované britské shakespearovské nakladatelství Arden. „To ale hru Dvojitá faleš - lépe 'dvojitá zrada' - do shakespearovského kánonu nepřidává,“ říká překladatel Martin Hilský.

Spoluautorem hry Cardenio měl být dramatik John Fletcher, s nímž Shakespeare spolupracoval i na hrách Dva vznešení příbuzní a Perikles. Podle Hammonda se hra inscenovala v roce 1613. „Shakespearův rukopis můžeme s jistotou potvrdit v prvním a druhém jednání a možná i v prvních dvou scénách jednání třetího,“ tvrdí Hammond.

Rozhovor s Martinem Hilským (zdroj: ČT24)

„Hra je zajímavá, strukturálně se podobá Dvěma pánům z Verony a Dvěma vznešeným příbuzným, ale chybí spousta dalších důkazů,“ říká Hilský. Vysvětluje, že nyní začne dohadovací řízení, které má vést k souhlasu celé shakespearovské komunity; může trvat i 100 let.

Theobaldova hra měla premiéru v roce 1727. Theobald prý vždy říkal, že jde o přepracované Shakespearovo dílo. Při psaní prý měl k dispozici tři rukopisy Cardenia. Jeho hra měla zpočátku úspěch, ale později zapadla.