Britský umělec se inspiroval k malbě ruskými ostrovy

Praha - Cesta po ruských Soloveckých ostrovech a setkání s tamní historií i přírodou inspirovaly britského umělce Duncana Higginse k vytvoření díla, které nazval Unloud (Nehlučně). Mozaiku sestavenou z 1 600 miniaturních maleb vystavuje České centrum Praha v Rytířské ulici. Projekt Unloud tvoří mozaika sestavená z 1 600 maleb o rozměrech deset krát 7,5 centimetru. K ní Higginse inspirovalo setkání s pohnutou historií a přírodními krásami ruských Soloveckých ostrovů, které pravidelně navštěvuje od roku 2004. Výstavu má veřejnost možnost vidět pouze do 20. března.

„Poprvé jsem souostroví navštívil v roce 2004, ale trvalo mi skoro 5 let, než jsem se na ostrovy dostal. Byl to velice zvláštní okamžik, když jsem se tam poprvé ocitnul. Já jsem na Soloveckých ostrovech našel na jedné lokalitě zcela zásadní věci. Jakmile jsem stanul na souostroví, tak jsem si uvědomil, že to je něco mimořádného,“ přiblížil svou inspiraci v rozhovoru pro ČT24 Higgins.

„Moje výtvarná vize byla úplně na začátku jako forma asi 360 malých obrázků a potom jsem s tím pracoval jako s filmem. Chtěl jsem, aby to byly malé, koncentrované obrázky, s jednoduchými motivy. Když jich máte 1 600, tak můžete vybudovat velkou věc, která mi trvala asi 3 roky,“ řekl dále umělec.

Duncan Higgins hostem Studia 24 (zdroj: ČT24)

Termín „unloud“ Higgins objevil v cestopisu o severním Rusku, kde se toto ve slovníku neexistující slovo používalo při popisu topografie a psychologie severu. Higgins jím intuitivně vyjadřuje podstatu „severskosti“: její specifické světlo, ticho a chlad.

K cestám na Solovecké ostrovy výtvarníka motivoval jeho předchozí pracovní pobyt na severu Norska. Tento cíl ale vnímal jako snadno dosažitelný. Až po překročení hranice Ruska, země s odlišnou historií, politikou a kulturou, britský umělec, který vyrůstal během studené války, pociťuje cosi jako fascinaci.

Britský výtvarník Duncan Higgins (1963) od roku 1990 žije a tvoří v Sheffieldu. Od roku 1998 působí jako pedagog na vysoké škole Umění a designu v Nottinghamu. Pražskou výstavu pořádá České centrum Praha ve spolupráci s Českým centrem Londýn a ruským velvyslanectvím v Praze. Spolu s vernisáží se bude prezentovat kniha Duncana Higginse Unloud, doprovázená promítáním filmu.

Solovecké ostrovy

leží v Bílém moři a jsou jen 165 kilometrů vzdálené od Antarktidy, v historii Ruska měly důležitou roli. V 15. století zde mniši z Kirilovského kláštera založili pravoslavný klášter, který se během staletí změnil v pevnost. Mniši se díky výnosnému obchodu ze solí časem stali nejbohatším vlastníkem půdy a Solovecký klášter jedním z nejdůležitějších center ortodoxie. Po revoluci v roce 1917 na ostrovech vznikly první sovětské koncentrační tábory, jež v knize Souostroví Gulag popisuje Alexander Solženicyn.

  • Duncan Higgins / Unloud autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1507/150689.jpg
  • Duncan Higgins / Unloud autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1507/150693.jpg