V Berlíně ožívají pohádky tisíce a jedné noci

Berlín - V Německu je ode dneška k vidění unikátní sbírka islámského umění. Dvě stovky vzácných kusů zapůjčila galerii v berlínské budově Martin-Gropius-Bau nadace Aga Chána - nejvyššího duchovního 20 milionů šiítských ismailitů a uznávaného sběratele umění. Výstava pokrývá tisícileté období od 8. do 18. století a klade si za cíl seznámit návštěvníky s celou šíří muslimských kultur. Chce ukázat islámský vliv od Pyrenejského poloostrova až po Čínu. Expozice bude otevřena do 6. června - v Evropě vůbec naposledy.

„Záměrně mluvíme o islámských kulturách v množném čísle. Snažíme se předvést, že islám není jedinou kulturní identitou, jak ho většinou vnímá Západ,“ říká ředitel nadace Aga Chána Luis Montreal.

Na výstavě jsou k vidění obrazy, keramika, kovové nádoby, šperky a exponáty ze skla a slonoviny. Cennosti prezentované na pergamenu, papíře, dřevě, kovu, ale třeba i listu kaštanu doplňují pečlivě střežené stránky z Firdausího Knihy králů nebo dosud nejstarší arabský rukopis Avicennova Kánonu medicíny, který přes 500 let sloužil jako základní učebnice pro mediky v muslimském i křesťanském světě.

Reportáž Evy Pláničkové (zdroj: ČT24)

Výstava je rozdělena do dvou částí: jedna je věnována čistě náboženským artefaktům, druhá vezme návštěvníka na cestu muslimským světem a jeho kulturou - od Pyrenejského poloostrova až po Indonésii a Čínu. Velký prostor je věnován právě perskému Homérovi Firdausímu, jehož díla v digitální formě si tu mohou návštěvníci „prolistovat“.

Třiasedmdesátiletý miliardář princ Karim Aga Chán IV. je považován za přímého potomka proroka Mohameda. Americký časopis Vanity Fair jej zařadil mezi 65 nejdůležitějších osobností na světě. Je 49. nejvyšším představitelem 20 milionů šiítských ismailitů, pro něž je svatou povinností platit svému imámovi pět procent ročních příjmů. Financuje zdravotnické, vzdělávací a kulturní instituce. V kanadském Torontu nyní staví muzeum Aga Chána, kde budou do tří let nastálo uloženy nyní vystavované artefakty.