HaDivadlo přenese na jeviště osudy komiků bratří Marxů

Brno - Brněnské HaDivadlo připravilo inscenaci inspirovanou osudy komiků bratří Marxových. Životní příběh kvarteta zaujal autorku hry Simonu Petrů a režisérku Annu Petrželkovou vzestupem i tím, jak se bratři postupně rozcházeli. Podle Petrželkové je i dnes aktuální. Vypovídá o zaprodávání vlastní identity i o cynismu. Bratři Marxové patří vedle Laurela a Hardyho a Charlie Chaplina k největším komikům zvukového filmu. Veřejně vystupovat začali ve druhé dekádě 20. století, v roce 1929 natočili první film a v dalších letech další. Po druhé světové válce zájem o jejich tvorbu opadl, byť dál účinkovali, tým se však postupně rozpadal.

„Je to pokus, skrumáž, která kombinuje jejich životní zkušeností s gagy. Téma stárnoucího klauna, herce, kterému maska přeroste přes hlavu, je v životě tak přítomno, že nebyl problém s jevištními prostředky,“ uvedla ke hře její režisérka Anna Petrželová. Příběh označila za „hrozně pěkný a nostalgicky tragický“ a to i proto, že poslední z bratrů účinkující v branži dostal Oskara, byť v době, kdy už působil sám.

Hlavní pozornost se v představení soustředí na druhého ze sourozenců – Groucha. „Je to člověk, který se nechá semlít byznysem a stane se jeho otrokem,“ charakterizoval svou postavu herec Jiří Vyorálek. "Pozitivní ale na té hře je, že tam vystupují i jiné postavy než Groucho, on je trapný, cpe se dopředu, z toho vznikají humorné situace, od humoru jsou tam kolegové a těm to jde náramně, takže si myslím, že to představení bude zábavné,“ dodal herec.

Reportáž Nory Janečkové (zdroj: ČT24)

Podstatnou roli v životě sourozenců hrála také jejich matka Minnie, o které její představitelka Marie Ludvíková řekla, že své neúspěchy chtěla překonat ve svých synech. 

Osud komiků podle Petrželkové umožňuje zamýšlet se nad zaprodáváním sebe sama, které i dnešní lidé postupně podstupují, a uzavíráním se do vlastního pohodlí odtrženého od problémů světa.

Bratry, Groucha, Chica, Harpa, Gumma a Zeppa ve hře hrají Petr Jeništa, Martin Siničák, Jiří Vyorálek, Cyril Drozda a Petr Panzenberger. Premiéru naplánovalo divadlo na 18. března.

Vydáno pod