Dítě v Dlouhé uvidí letos především zvířátka

Praha - Dětským publikem se dnes dopoledne zaplnilo pražské Divadlo v Dlouhé, kde začal festival nejlepších profesionálních mimopražských inscenací určených dětem a „jejich dospělým“. Pod názvem Dítě v Dlouhé potrvá do 25. března a bude tradičně spojen s předáním Ceny Vojty Šálka udělené na základě divácké ankety a také odborně zaměřeného ocenění festivalové rady. Dramaturgie festivalu letos vsadila na „zvířecí“ projekty.

„Děti i zvířata totiž do divadla patří,“ tvrdí organizátorka Karola Štěpánová, která zvířecí hrdiny na jevišti a dětské publikum v hledišti naopak pokládá za velmi dobrou kombinaci. Podle ní se v prezentovaných inscenacích objeví žabáci, labutě, obyvatelé lesa, pralesa, ba i celé ZOO (o andělích nemluvě).

Program přehlídky nabídne například loutkohru Ronja, dcera loupežníka v podání Jihočeského divadla z Českých Budějovic, inscenace Opice Žofka (Městské divadlo Zlín), Jak to dělají andělé aneb Stvoření světa (Loutkové divadlo Radost Brno), Goldflamovo Krvavé koleno a jiné pohádky (Divadlo Alfa Plzeň), Žabáci aneb Sny starého dědka (Divadlo Líšeň Brno) a Labutí jezírko z libereckého Naivního divadla.

Letošním bonusem budou projekty Tanec pralesa v podání členů souboru Baby balet Praha a Staré pověsti české, se kterým vystoupí Pražský komorní balet Pavla Šmoka.

„Víkendová představení doplní opět divadelní jarmark spojený s atraktivní prohlídkou našeho zákulisí, což naši návštěvníci pokaždé vítají,“ řekla Štěpánová.

  • Labutí jezírko zdroj: Divadlo v Dlouhé http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1510/150964.jpg
  • Krvavé koleno zdroj: Divadlo v Dlouhé http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1510/150973.jpg