Jihlava má opět Dobrej nápad

Jihlava – Dobrej nápad je mottem festivalu JID, přehlídky studentského divadla v Jihlavě. Hlavní část jubilejního desátého ročníku začala dnes v Divadle Na Kopčeku a potrvá do neděle. Autorská představení studentů základních, středních i vysokých škol mají v Jihlavě už svou tradici, během deseti let se na JID odehrála stovka představení.

Festival zahájilo pražské divadlo Nahoď satirickou komedií Ubu paroháčem o absurditě zla, o hloupém a špatném, co se skrývá v člověku. Během prvního festivalového dne soutěžila celkem tři představení, kromě už zmíněného také divadelní soubor Negatyv z Telče s hrou Databáze a divadlo Nebo Co z domácí Jihlavy, které nastudovalo text Arnošte Goldflama Magda L., 26, svobodná.

Celkem se v letošním ročníku publiku představí čtrnáct souborů. Porota složená z pedagogů DAMU a divadelníků hodnotí nejen herecký výkon, ale také námět, choreografii i režii. „U studentských divadel je důležitý názor studentů, komunity, která buď cítí, nebo necítí vlnu, na které se představení veze,“ podotýká jeden z porotců, pedagog a scénograf DAMU Tomáš Žižka.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

O vítězích, kteří postoupí na přehlídku amatérských divadel v Ústí nad Orlicí a alternativního divadla v Písku, se rozhodne v neděli 21. března.

JID 20-10 je věnován zesnulému českému pedagogovi, divadelnímu režisérovi a herci Josefu Tejklovi, který v porotě zasedal minulý rok.