Musik + X - německá hudba v uších i duších

Praha – Současné popové hvězdy, rockové rebely, rappery a dýdžeje od Mnichova po Kolín a od Frankfurtu po Jenu představuje simulovaný festival německé hudby Musik + X. Na čtyřech pódiích přibližuje interaktivně a multimediálně čtyři hudební žánry – pop, hip hop, indie a techno – a zároveň i životní styl mladých lidí v Německu. V rámci výstavy v Českém muzeu hudby mohou návštěvníci třeba napsat dopis kapele Tokio Hotel nebo si vyrobit vlastní placku na oblečení. Hlavním cílem projektu je ukázat, že němčina je důležitý a přitažlivý jazyk.

Za X v názvu výstavy si lze podle pořadatelů dosadit vše, co je spojeno s populární hudbou: hudba + móda, umění, fotografie nebo média, a vše, z čeho lze získat obraz německé populární hudby a kultury mládeže. Zájemci se mohou probírat množstvím hudebních ukázek, audiovizuálních materiálů, fotografií a textů. Musik + X je „výstava, na které lze vidět a slyšet, zpívat, zapojit se a společně prožívat“, slibuje upoutávka.

„Chceme představit hudbu zpěváků, kapel a dýdžejů z celého Německa a zároveň všechno, co k tomu patří – oblečení, desky, fenomén fanouškovství,“ říká Hans-Simon Pelanda z Goethe-Institutu, který je pořadatelem putovní výstavy. Německou hudbu se snaží Musik + X představit atraktivním programem.

O výstavě Musik + X (zdroj: ČT24)

„Letos jsme měli dílnu s českým beatboxerem, loni proběhl úspěšný projekt Schiller-Rap. Děti dostaly těžké Schillerovy balady, které by se jinak zpaměti nikdy nenaučily, a rytmus a museli je spojit dohromady,“ zmiňuje některé projekty Pelanda. Připomíná i duet Karla Gotta s rapperem Bushidem, který k propagaci němčiny u nás také přispěl.

Multimediálním projektem se Goethe-Institut snaží nalákat zájemce o studium němčiny. Mladé lidi zajímá především angličtina, počet studentů anglického jazyka se na základních školách zvýšil za poledních pět let o 20 procent. O stejný počet klesl počet žáků, kteří se učí německy. Jako druhý jazyk si studenti spíše než němčinu vybírají španělštinu nebo ruštinu, přestože německy mluví nejvíce lidí v EU.

Musik + X doplňují webové stránky, na nichž si lze mimo jiné německé interprety poslechnout. Putovní výstava, kterou už viděli lidé v Pobaltí, v Budapešti a nedávno v Bratislavě, bude po pražské zastávce (do 19. 4.) převezena do Jižní Ameriky.