Nakoukněte za zábradlí Divadlu Na zábradlí

Praha - DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ pořádá Divadlo Na zábradlí 20. března 2010 od 10:00 do 16:00 další. Návštěvníci budou mít možnost nahlédnout do divadelního zákulisí a čeká na ně také doprovodný program, prostřednictvím prohlídek, které se uskuteční v 10:00, 13:00, 14:00 a 15:00. Po celý den mohou diváci zakoupit nejrůznější upomínkové předměty, plakáty a zejména při nákupu vstupenek na březnová a dubnová představení získají automaticky 20% slevu.

V 11:30 vystoupí „okouzlující ženské pěvecké tělísko s doprovodem“ Jelení loje. Dveře zavře Deník začínajícího komparzisty z natáčení filmu Protektor, jehož spoluscénáristou je grafik DNz Robert Geisler.

Vstup na Den otevřených dveří je zdarma. Vstupenky na Deník začínajícího komparzisty 40,-Kč.

Divadlo Na zábradlí

vzniklo v roce 1958 a jeho zakladatelé – Helena Philippová, Ivan Vyskočil, Jiří Suchý, Vladimír Vodička – dali svému profesionálnímu divadlu název podle uličky vedoucí z Anenského náměstí na nábřeží. Jako první představení uvedli 9. prosince divadelní leporelo plné písniček Kdyby tisíc klarinetů. 3. března 1959 se k činohernímu souboru divadla připojil Ladislav Fialka se svou pantomimickou skupinou, aby tak vrátil slávu opomíjenému divadelnímu žánru. Činohra a pantomima vedle sebe existovaly až do roku 1991, kdy Ladislav Fialka zemřel.

Na počátku šedesátých let – s příchodem režiséra Jana Grossmana, scénografa Libora Fáry a kulisáka, později dramaturga a dramatika Václava Havla – začalo Divadlo Na zábradlí rozvíjet českou podobu absurdního divadla. V roce 1989 se do divadla vrátil Jan Grossman jako režisér a pozdější ředitel, po jeho smrti v roce 1993 bylo jmenováno nové vedení – ředitelka Doubravka Svobodová a umělecký šéf Petr Lébl. Po jeho smrti umělecké vedení divadla prošlo několika fázemi a nyní má ředitelka jako svůj poradní orgán uměleckou radu ve složení Igor Chmela, Juraj Nvota, Jiří Ornest a Ivana Slámová.

Osobnosti DNZ - Jiří Suchý, Ivan Vyskočil, Vladimír Vodička
Zdroj: ČT24/DNZ
Vydáno pod