Pražské jaro začíná za necelé dva měsíce, o vstupenky je velký zájem

Praha - Jeden z nejstarších hudebních festivalů v Evropě, Pražské jaro, i letos ozdobí řada hvězd. Na 65. ročník přijede skladatel a dirigent Pierre Boulez, Pittsburghský symfonický orchestr s fenomenální houslistkou Anne-Sophie Mutterovou nebo dirigent Sir John Eliot Gardiner. Festival uvede tento rok 49 koncertů, dva měsíce před začátkem je vyprodána více než polovina lístků.

Jedna z hvězd letošního ročníku, Sir John Eliot Gardiner, se představí ještě před jeho slavnostním zahájením. Již 9. května se uskuteční festivalový prolog, na němž pod taktovkou Gardinera v Rudolfinu zahrají English Baroque Soloists a Monteverdi Choir. Zahajovací koncert se pak uskuteční 12. května ve Smetanově síni Obecního domu, kde Pražská komorní filharmonie tradiční Smetanovu Mou vlast zahraje pod vedením svého mladého šéfdirigenta Jakuba Hrůši.

Pražské jaro, založené v roce 1946, patří k nejstarším hudebním festivalů v Evropě, svou evropskou premiéru na něm měl i Leonard Bernstein. Zájem o festival roste, před rokem přilákal přes 40 tisíc diváků, což představovalo návštěvnost zhruba 85 procent a nárůst přibližně o pět procent oproti předešlému ročníku. „I v tomto roce diváci vysílají signál, že Pražské jaro je věc, kterou si navzdory špatným zprávám nedají vzít,“ říká ředitel festivalu Roman Bělor k letošnímu zájmu. Do prodeje bylo dáno 35 tisíc vstupenek.

Reportáž Maria Kubaše (zdroj: ČT24)

Přehlídka přivítá i slavné pianisty. Přijede například Emanuel Ax, který na závěrečném koncertu 4. června v Obecním domě předvede Koncert pro klavír a orchestr B dur od Johannese Brahmse. Doprovodí ho Berlínský rozhlasový symfonický orchestr v čele s Markem Janowským. Další z významných hostů, dirigent, skladatel a klavírista André Previn, se představí 3. června v Obecním domě jako hostující dirigent Pražské filharmonie, s níž nabídne vlastní skladbu Diversions, Coplandův Koncert pro klarinet a orchestr a Dvořákovu Symfonii č. 7 d moll.

Do festivalového programu je zahrnuto i představení opery Národního divadla (ND), které zde představí celkem pět představení. „V případě Mozartova Idomenea pod vedením japonsko-francouzského režiséra a herce Jošiho Oidy to bude velmi krátce po květnové premiéře,“ říká šéf opery ND Jiří Heřman.

Festival neopomene ani soudobou hudbu. Diváci se mohou těšit na opravdu výjimečný zážitek - přijede legendární skladatel Pierre Boulez a Ensemble intercontemporain. Je to vůbec jedna z nejvýznamnějších osobností světové klasické hudby, protože je jednak uznávaným skladatelem a propagátorem soudobé hudby a zároveň je respektovaným dirigentem.

Orchestr
Zdroj: ČT24