Wolfgang Wagner uzavřel svou životní kapitolu

Berlín - Ve věku 90 zemřel v neděli v Bayreuthu Wolfgang Wagner, vnuk slavného skladatele Richarda Wagnera a dlouholetý ředitel wagnerovského festivalu v tomto německém městě. Wolfgang Wagner byl nejdéle působícím divadelním šéfem v historii. V roli ředitele festivalu vládl padesát let a vytvořil z něj světovou událost nejen v oblasti operní hudby. Wolfgang Wagner zbavil Bayreuthský festival Wagnerových oper spojení s Hitlerovým režimem a udělal z něho jeden z nejvýznamnějších operních festivalů světa, který je i velkou snobskou záležitostí.

Na lístky na festival, který založil sám skladatel Richard Wagner, se čeká i několik let. V 50. a 60. letech se Wolfgang věnoval režii. Přestože jeho výklad Wagnera byl konzervativní, nebál se pustit na bayreuthské jeviště i odvážnější světové režiséry. K nejslavnějším představením Wolfgangovy éry patří Prsten století, opera Prsten Nibelungů v režii Patrice Chéreaua, kterou dirigoval slavný francouzský dirigent a skladatel Pierre Boulez. 

„Já nemám žádné pocity, jsem ředitel festivalu, nemůžu být vůči sobě sentimentální. Musím se ptát, jaký má Bayreuth význam dnes. A jak se mi povedlo naplnit mé mladické a další ideje,“ řekl v jednom z rozhovorů Wolfgang Wagner.

Reportáž Petra Fischera (zdroj: ČT24)

Během působení Wolfganga Wagnera se v Bayreuthu odehrálo 1 700 představení. Před dvěma lety Wolfgang předal vedení dcerám. Kritika Wolfganga Wagnera nikdy nešetřila, jedno mu ale přiznávají všichni. Podařilo se mu udržet zájem o Wagnera na úrovni hudebního a uměleckého kultu.