Tono Stano: mistr světla a stínu

Praha - Narodil se na Slovensku, dnes žije v Praze. V 80. letech spoluvytvořil se svými kolegy z FAMU „slovenskou novou vlnu“, proslavil se svými inscenovanými akty i portréty známých osobností z MFF Karlovy Vary. Jeho dílo je k vidění ve Francii, Velké Británii i v USA, spolu s jeho životním stylem se nese v duchu harmonie a ekologie. Tono Stano se narodil 24. března 1960.

„Nechávám se unášet vlastním pocitem. Hodně energie vynakládám na vytváření podmínek, aby vznikl záběr. Protože když se fotografovaní cítí dobře, vkládají do snímku to, co jste ani netušil a tušit nemohl; umocňují vaše síly,“ říká tvůrce, jehož proslavila v 90. letech fotografie Smysl - pomocí světla a stínu odhalené ženské tělo se objevilo na obálce prestižní antologie The Body a posloužilo jako inspirace pro plakát hollywoodského filmu Showgirls. Jeho fotografie jsou většinou černobílé, barva je prý příliš efektní: „Pro mě je nejdůležitější tvar a světlo,“ říká Stano. 

Počátky jeho tvorby byly hravé a nevázané. Během studia v Praze se svými slovenskými kolegy z FAMU vtrhl do českého prostředí inscenovanými snímky s výraznou pohybovou a metaforickou složkou, které částečně ovlivnilo umění performance. Z této „slovenské vlny“, která v první polovině 80. let bourala zaběhnutá klišé inscenované fotografie, se Stano stal nejvýraznější osobností.

K fotografii přivedla mladého studenta bratislavské uměleckoprůmyslové školy, narozeného ve Zlatých Moravcích, který sem původně přišel studovat grafiku, Milota Havránková: „Mluvila o fotografii, kterou měla na starost, a mluvila s takovou vášní, že jsem se k ní přihlásil. Šel jsem za jejím hlasem. Stala se jediným mým opravdu důležitým učitelem,“ vzpomíná tvůrce. 

Začátkem devadesátých let inscenoval první akty v přírodě a tento zájem se mu pak stal náplní po zbytek celého desetiletí. Volný cyklus aktů v přírodě zveřejnil na výstavě s názvem Fascinace (2001). Dlouhodobě též spolupracuje s karlovarským filmovým festivalem. Pořídil tam portréty hvězd, jako jsou Ben Kingsley, Keira Knightleyová, Sharon Stoneová, Scarlett Johanssonová či Lou Reed.

  • Tono Stano: Forest Work autor: Tono Stano, zdroj: www.tonostano.com
  • Tono Stano: Pocta (2008) autor: Tono Stano, zdroj: www.tonostano.com