Básník Pavel Šrut byl oceněn za tvorbu pro děti

Praha - Básník Pavel Šrut, autor mnoha knih, které mnohokrát posloužily jako předloha inscenací určených dětem, převzal dnes v Praze Cenu Mezinárodní asociace divadel pro děti a mládež (ASSITEJ). České středisko této asociace ji každoročně uděluje osobnosti, která tvořivým a inspirativním způsobem přispěla k rozvoji kvalitního divadla pro děti a mládež.

Ocenění Šrut převzal v Divadle v Celetné na představení, které soubor Základní školy Bechyně připravil podle jeho předlohy Osmý John a Krvavý koleno. Symbolické keramické dílo pro laureáta tradičně vyrobily děti ze Základní školy Donovalská v Praze.

Představení bylo součástí jubilejního 10. ročníku přehlídky divadelních inscenací v rámci Světového dne divadla pro děti a mládež. Připadá na 20. března; od tohoto dne do dneška nabídla v prostorách Divadla v Celetné, divadlech Disk a Minor, Divadla v Dlouhé a v kulturních centrech Mlejn a Zahrada vystoupení 21 souborů v šestadvaceti představeních.

Loni cenu ASSITEJ převzal performer, spisovatel, výtvarník, hudebník, herec a fotograf Petr Nikl. Před ním ji získali například Jiří Vyšohlíd, Jan Borna, Eva Tálská, Iva Peřinová, Zoja Mikotová, Hana Franková Hniličková a Alena Urbanová.