Důmění je více než nové brněnské slovo

Brno - Dokumentární film Důmění je portrét budovy jakožto pamětníka se všemi vrtochy a náladami. Jedno století událostí v jedné budově, v Domě umění města Brna, sleduje dokumentární film Jiřího Strnada. Natočil ho v Centru publicistiky a dokumentu Televizního studia Brno České televize. Vysílá ČT2 v sobotu 27. března 2010 ve 22.30.

Dům umění slaví v letošním roce sto let své existence. Dokument sleduje dvě základní linie - jak se za jedno století proměňoval společensko-kulturní život v tomto domě a jak tyto změny vnímali lidé, kteří zde vystavovali a výstavy připravovali? „Je to jedno století událostí uzavřené v jednom domě, který se po dlouhé době mění dle konvencí současných pravidel a technologických prostředků, jaké jsou dnes k dispozici. Budova sama je živoucí organizmus se svými zvuky, atmosférou a překážkami, které nastražuje nejen při své rekonstrukci,“ říká dramaturg pořadu Richard Komárek.

Dokument vznikal více než dva roky. Důležitou součástí je zvukově hudební složka, která je z velké části tvořena pouze autentickými zvuky, které byly natočeny při provozu domu.

Režie a kamera: Jiří Strnad, Střih: Jiří Kubík, Hudba: Jiří Hradil, Dramaturgie: Richard Komárek, Vedoucí produkce: David Butula, Vyrobilo: Centrum publicistiky a dokumentu, Televizní studio Brno, Česká televize, ve spolupráci s Domem umění města Brna, Šéfdramaturg: Pavel Galík, Šéfproducent: Pavel Plešák. Stopáž: 52 min. TV premiéra: 27. 3. 2010, 22.30, ČT2, TV repríza: 28. 3. 2010, 8.45, ČT2. 

Po odvysílání ke zhlédnutí na iVysílání ČT

Vydáno pod