Febiofest 2010 se rojí

Praha – Včelí roj, který se prohání po plátně a vytváří obrazy klasických filmových scén, je znělkou letošního Febiofestu. Autoři znělky se inspirovali přibližně padesáti filmy, celkem bude ale na 17. ročníku mezinárodního filmového festivalu promítnuto 185 snímků z 57 zemí. Zahajovací program tvořila čtveřice filmů, jedním z nich je i dokument Oko nad Prahou, který mapuje život a tvorbu architekta Jana Kaplického.

Režisérka Olga Špátová a producentka Eliška Kaplický Fuchsová uvedly dokument o architektovi, který byl mimo jiné prvním předsedou poroty Febiofestu, osobně. Osobně se zahájení účastnila i německá herečka Hanna Schygullová, která obdržela festivalovou cenu Kristián za celoživotní přínos světové kinematografii. Divákům se Schygullová představila v hlavní roli filmu Manželství Marie Braunové.

K hostům letošního ročníku patří i řada dalších filmových osobností. Mezi nimi například švýcarský herec Bruno Ganz, známý z rolí ve filmu Pád Třetí říše nebo Nebe nad Berlínem, jedna z nejosobitějších postav evropského autorského filmu Terence Davies, režisér bizarních snímků Alex van Warmerdam nebo slovenský herec Martin Huba. 

Vstup Lucie Klímové ze zahájení Febiofestu (zdroj: ČT24)

Festivalový program nabídne tradičně pestrou škálu kinematografie z evropských i mimoevropských zemí. Už potřetí budou na festivalu soutěžit mladé evropské filmy, které ohodnotí porota složená z diváků v čele s dirigentem Liborem Peškem. Současné asijské filmařské talenty představí Asijské kino, v Kině Latinské Ameriky hrají prim mexické snímky a Íránské jaro přináší filmy zabírající se horkou současností. Ve výběru severoamerické produkce se sešla díla, která reprezentují škálu od nezávislých až po „made in Hollywood“.

Tematicky zaměřené je lesbické a gay kino Jiný břeh, kde bude v předpremiéře uveden snímek I love you Phillip Morris s Jimem Carreym a Ewanem McGregorem. Další tematická sekce - V hlavní roli dítě - není určena dětem, spíše přibližuje dětskou duši dospělým. Naopak přímo pro děti promítá Febiofest Junior. Průřezu hollywoodskou animovanou tvorbou posledních let vévodí dvojnásobně oscarový titul Vzhůru do oblak a novinka Tima Burtona Alenka v říši divů.

Febiofest potrvá 9 dní v Praze, poté navštíví dalších 6 měst v Čechách a na Moravě. Odehraje se celkem ve 25 kinosálech, 11 z nich bude regionálních. Poté bude následovat samostatná slovenská část. Více o festivalovém filmovém i doprovodném programu najdete na stránkách festivalu.